Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комисија за истраживање убистава новинара: Специјално тужилаштво да преузме случај убиства новинара Милана Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 06. 2020.

Аутор: Веран Матић Извор: Комисија за истраживање убистава новинара

Комисија за истраживање убистава новинара: Специјално тужилаштво да преузме случај убиства новинара Милана Пантића

Комисија за истраживање убистава новинара подсећа јавност да се 11. јуна навршава 19 година откако је у Јагодини убијен Милан Пантић, дописник Вечерњих новости. Миланови најближи, новинари и јавност Србије безмало двадесет година траже правду за Милана Пантића. А правде нема: убиство није разрешено, убице нису лишене слободе, а налогодавци су и даље анонимни.

Комисија за истраживање убистава новинара преокренула је правац истраге о овом злочину. Радна група Комисије на челу са Драганом Кецманом, полицијским инспектором чијом заслугом су расветљене околности под којим је убијен Славко Ћурувија, дошла је до круцијалних нових сазнања о налогодавцима и извршиоцима злочина над Миланом.

Овог 11. јуна навршиће се пуне две године откако Комисија, на основу сазнања до којих је протеклих година дошла, тражи да Специјално тужилаштво за организовани преузме случај Милана Пантића и отвори службену истрагу. Захтеву Комисије пре две године се јавно придружило и Удружење новинара Србије чији је Милан био члан.

Но Специјално тужилаштво за организовани криминал две године игнорише захтев да отвори истрагу у случају новинара за кога дубоко верујемо да је убијен због тога што је упорно истраживао сумњиве приватизације у Јагодини и детаљно обавештавао јавност о својим открићима.

Специјално тужилаштво дужно је да јавно објасни своје нечињење и равнодушност према убиству српског новинара. 

Колега Пантић је 2001. године поверовао да је Србија демократска држава у којој новинари смеју да расветљавају околности под којим се обављају важни државни послови, као и да указују на сумњиве работе важних државних функционера. Та заблуда га је коштала живота. Једини начин да се одужимо поштеном и професионалном новинару је да докажемо да је правда, иако спора, достижна.

Полиција и правосудни органи у Јагодини нису дорасли овом задатку. Наша сазнања указују да дугогодишња истрага није вођена како ваља, да битни материјални докази нису сачувани, да важне истражне радње нису обављане, док друге нису на одговарајући начин обрађене и документоване.

Али завера да се ућутка Милан Пантић, по свему што сада знамо, није ни кована у Јагодини, већ у круговима који су одлучивали о приватизацијама у Републици. Убиство Милана Пантића је организовани злочин за који је, дубоко смо уверени, надлежно тужилаштво за организовани злочин са седиштем у Београду. Игнорисање те чињенице баца ружно светло на све нас.

Специјално тужилаштво не сме скрштених руку да чека двадесету годишњицу убиства Милана Пантића.

Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси