Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Конкурс Раше Тудеј за најбоље извештавање из зоне конфликта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

25. 04. 2019.

Конкурс Раше Тудеј за најбоље извештавање из зоне конфликта

Агенција Раша Тудеј расписала је конкурс Khaled Alkhateb Memorial Awards 2019. Ова међународна награда додељује се новинарима за најбоље извештавање из зоне конфликта. Награда је утемељена у знак сећања на новинара Халеда Ал Хатеба који је сарађивао са RT Arabic и погинуо у Сирији.

Конкурс који се ове године одржава по други пут, отворен је до 10. јуна 2019. године.
 
Међународна награда „Халед Ал Хатеб“ додељује се у три категорије: „Најбоље извештавање из зоне конфликта: дуги видео-снимак“, „Најбоље извештавање из зоне конфликта: кратки видео-снимак“, „Најбоље извештавање из зоне конфликта: текст“.

У првој години одржавања у конкурсу су учествовале репортаже на десет језика из преко 20 земаља. Награде су додељене учесницима из Ирака и Ирске, који су припремили медијске прилоге о ситуацији у Ираку и Сирији након протеривања милитаната „ИД“ (терористичка организација који је забрањена у Русији).  

Новинарка из Сингапура добила награду је за репортажу о граду Маравију на југу Филипина који је био заузет од терориста.

Чланове жирија чинили су угледни инострани и руски новинари, укључујући бившег дописника CBS Филипа Итнера (Philip Ittner) и представника „Association for International Broadcasting“ Тома Рега (Tom Wragg), Ираду Зејналову и Јевгенија Подубног.

Победници конкурса Khaled Alkhateb Memorial Awards биће објављени 30. јула, на дан годишњице погибије 25-годишњег новинара Халеда Ал Хатеба који је сарађивао са RT Arabic.

Халед Ал Хатеб погинуо је у бомбардовању пројектилима од стране милитаната у сиријској покрајини Хомсу 2017. године. У свом извештавању покривао је битке владиних снага Сирије против терориста.  

Године 2018. председник Русије Владимир Путин потписао је указ о посмртном награђивању Халеда Ал Хатеба медаљом „За храброст“ која је била уручена његовој породици приликом прве церемоније Khaled Alkhateb Memorial Awards. 

Више о конкурсу можете погледати овде: https://award.rt.com/ 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси