Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Суфинансирање проjеката електронских медија на Косову и Метохији у 2015. години
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

02. 02. 2015.

Извор: Министарство културе и информисања

Суфинансирање проjеката електронских медија на Косову и Метохији у 2015. години

На основу члана 18. и члана 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС“, бр.83/14) и Закона о буџету Републике Србије („Службени гласник РС“ бр. 142/14) Министарство културе и информисања (у даљем тексту: Министарство), расписуjе

К О Н К У Р С

за суфинансирање проjеката који се реализују путем електронских медија са седиштем на територији АП Косово и Метохија у 2015. години

I  НАМЕНА СРЕДСТАВА И ИЗНОС

Одлуком министра бр. 451-04-4/2015-04 од 19. 01. 2015. године, средства у износу од 5.000.000,00 динара,  намењена су за Конкурс за суфинансирање пројеката који се реализују путем електронских медија са седиштем на територији АП Косово и Метохија.

Намена конкурса је суфинансирање производње медијских садржаја који доприносе истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању грађана који живе на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија; очувању и развоју српског националног и културног идентитета и језика; унапређењу положаја и равноправности свих сегмената друштва.    

II  ПРАВО УЧЕШЋА

На Конкурсу може учествовати:

издавач медија, чији је медиј регистрован на територији АП Косово и Метохија;

правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја, регистрован на територији АП Косово и Метохија и који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем електронског медија са седиштем на територији АП Косово и Метохија.

Право учешћа на Конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.

Право учешћа на Конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства од Министарства намењена пројектном суфинансирању, а нису на време и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта.

Учесник Конкурса може конкурисати само са jедним проjектом.

Издавач више медија има право учешћа на Конкурсу с једним пројектом за сваки медиј.

Учесник Kонкурса може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% вредности пројекта. Максимални износ који се одобрава по пројекту је 800.000,00  динара.

Учесник Конкурса коме су додељена средства за пројекат од Министарства, може у току исте календарске године да учествује са истим пројектом на конкурсима расписаним на свим нивоима власти, с тим да укупно додељена средства не прелазе 80% вредности пројекта.                                                         

III  КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на Конкурс су:

1. Мера  у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни  интерес у области јавног информисања:

1.1.  у којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене конкурса;

1.2.  у којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља  (могу се утврдити  на основу начина на који је објашњена веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације, претходног искуства кључних чланова пројектног тима и других чинилаца које може да одреди орган који расписује конкурс);

1.3. у којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.

2. Мера  пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима:

2.1. да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда.

2.2. доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити;

Специфични критеријуми за оцењивање пројеката су:

мера у којој предложени пројекат доприноси унапређењу права на информисање грађана на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија;

мера у којој предложени пројекат доприноси очувању и развоју српског националног и културног идентитета и језика;

оригиналност теме.

IV  РОКОВИ

Пријаве на Конкурс подносе се у року од 30 дана од дана обjављивања у дневном листу „Политика“: од 02.02.2015. године  до  03.03.2015. године.

Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења Конкурса.

Корисник средстава је дужан да извештај о реализацији утрошених средстава  достави до 31.12. 2015. године.

V  ДОКУМЕНТАЦИЈA

Учесник конкурса је обавезан да попуњен образац за учешће на Конкурсу достави  у четири примерка. Образац се преузима са сајта Министарства (може се преузети овде): Образац  1   (пријава  и табела).  

Учесник Конкурса је обавезан да приложи и копије следећих докумената у једном примерку:

решење о регистрациjи правног лица или предузетника;

решење о регистрацији медија;

дозвола за емитовање радио и/или ТВ програма издата од регулаторног тела за електронске медије;

оверена изjава/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржаj бити емитован/објављен у том медију (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукциjу телевизиjског и радиjског програма);

визуелни приказ предложеног медијског садржаја (трејлер, примерак новина, џингл и сл);

доказ о уплати Републичке административне таксе од 290,00 динара на рачун 840-742221843-57, модел 97, позив на броj 50-016 намена Тарифни броj 1 (Закон о републичким административним таксама, „Сл.гласник РС“, бр. 43/03, 51/03-испр., 61/05, 101/05-др.закон, 5/09, 54/09, 50/11 и 70/11-усклађени дин.изн., 55/12-усклађени дин.изн.,93/12,47/13-усклађени дин.изн., 65/13-др.закон и 57/14 – усклађени дин.изн.).               

VI  ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

Позивају се новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса, да предложе чланове конкурсне комисије. Позивају се и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду комисије да се писаним путем обрате Министарству. Уз предлог за чланове комисије доставити и кратке биографије. Предлоге слати до закључења Конкурса.

VII ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Конкурс и Образац за пријаву обjављују се и на веб-сајту Министарства, где су видљиви и доступни све време трајања Конкурса.

Решење о суфинансирању пројеката по расписаном Конкурсу, биће обjављено на интернет страници Министарства  www.kultura.gov.rs, и достављено свим учесницима Конкурса у електронској форми.

Конкурсни материјал се не враћа.

Пријаве које стигну ван прописаног рока, или на погрешном обрасцу, неће бити разматране.

Пријаве слати на адресу: Министарство културе и информисања, 11000 Београд, Влаjковићева 3, са назнаком: за Конкурс за суфинансирање проjеката  који се реализују путем електронских медија са седиштем на територији АП Косово и Метохија.

Додатне информациjе се могу добити радним даном од 11 до 14 часова на телефоне:  011/3398-671 и 011/3032-223.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси