Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Почело суђење “Новостима” по тужби Јелене Јововић за мобинг
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

01. 10. 2015.

Аутор: Момир Илић Извор: УНС

Почело суђење “Новостима” по тужби Јелене Јововић за мобинг

Сведоци потврдили наводе из тужбе новинарке Јелене Јововић да је директор и главни уредник НИД Компаније „Новости“ АД Ратко Дмитровић само усмено обавестио да је смењена са места уредника додатка „Живот плус“ и да је више од 14 месеци чекала на решење о распоређивању на ново радно место

 

Пред Вишим судом у Београду почело је суђење по тужби новинарке Јелене Јововић против Новинско-издавачког друштва Компанија Новости АД ради спречавања злостављања на раду.

На првом рочишту, одржаном 29. септембра ове године, саслушано је четворо сведока који су потврдили наводе новинарке о њеном шиканирању и ометању да обавља радне задатке.

У тужби се указује да је Јелана Јововић априла 2008. године именована за уредника Магазина „Живот плус“ и координатора женских издања у поменутом друштву и да је ове задатке одговорно и изузетно успешно обављала. Проблеми, који се односе на кршење законом загарантованих права, за новинарку, стоји у тужби, почињу након доласка Ратка Дмитровића на место директора и главног уредника НИД компанија „Новости“ АД у мају 2013. године. Два месеца после његовог именовања на челно место компаније, уредница магазина „Живот плус” обавештена је да ће јој плата бити смањена за 30 посто, а да је после њеног протеста, зарада ипак смањена, али не тако драстично.

“Отворено и нескривено злостављање на раду”, стоји у тужби, започело је у другој половини новембра 2013. године. Док је Јововић била на годишњем одмору, позвао је телефоном директор и главни уредник Ратко Дмитровић и рекао јој да је смењена са места уредника Магазина „Живот плус“ и координатора женских издања. Јововић је затражила од Дмитровића да је прими и објасни јој одлуку о изненадној смени. На неформалном састанку, који је одржан истог дана, Дмитровић је Јововићки рекао да је смењује јер је са више страна чуо да га оговара и да критикује „Новости“.

За нову уредницу Магазина „Живот плус“ постављена је новинарка Марија Павковић, али Јелена Јововић није примила никакво званично, односно писмено обавештење да је разрешена са дотадашње функције у поменутом додатку „Новости“, нити јој је понуђено закључење анекса уговора о раду којим би ово питање било решено.

„Званично и формално-правно, пема важећем уговору о раду, тужиља је и даље распоређена на радно место уредника Магазина „Живот плус“ и координатора женских издања, али тај посао не обавља од 22. новембра 2013. године, јер је физички и противправним радњама онемогућена да ради свој посао“, наглашава се у тужби.

Овај навод добио је потврду на рочишту приликом саслушања генералне секератарке и шефа правне и кадровске службе Компаније „Новости“ Лидије Обрадовић у својству сведока. 

- Када сам од директора и главног и одговорног уредника Ратка Дмитровића добила налог да урадим решење о именовању Марије Павковић на место уредника „Живот“ плус“ питала сам га шта ће са Јеленом. Одговорио је да ће одлучити када се она врати са годишњег одмора. Скренула сам Дмитровићу пажњу да Јововић мора да буде распоређена и са њим сам о томе више пута разговарала. Међутим, ово стање је потрајало неколико месеци -испричала је сведокиња. 

- Значи ли то да сте имали две особе на истом радном месту?- питала је судија Ирена Гарчевић. - Тако испада - одговорила је сведокиња.

Јелена Јововић још у тужби тврди да је „директор Ратко Дмитровић наставио са актима злостављања“ неколико дана пошто је усмено обавестио да је смењена са места уредника Магазина „Живот плус“. Он је наложио техничкој служби да је исели из „кабинета“, па су њене личне ствари по хитном поступку спаковане у картонске кутије и однете у магацин. О томе је, поред генералне секретарке Лидије Обрадовић, сведочио и Љубиша Ристић, руководилац инвестиционог и текућег одржавања у „Новостима“.

-Тадашњи извршни секретар Компаније „Новости“ Илија Зуровац позвао ме телефоном у петак око 20 часова. Рекао ми је да Јеленине ствари морају да буду исељене у току сутрашњег дана из канцеларије и да не може да се чека да се она у понедељак врати на посао - изјавио је сведок Ристић.

Јелена Јововић се после одмора на посао вратила 3. јануара прошле године, али, према наводима из тужбе и казивању сведока, није јој омогућено да ради. Није имала не само решење о новом радном месту, већ ни радни сто, ни столицу ни компјутер. Време је проводила по ходницима, магацину, кафетерији компаније...

У проширеном тужбеном захтеву Јелена Јововић наводи да злостављање није престало ни када је 26. фебуара ове године закључила са „Новостима“ анекс уговора о раду којим је са радног места уредника додатка „Живот плус“ премештена на место уредника посебних додатака. 

„Без обзира што је распоређена на ново радно место, тужиља је од тог дана па до данас изложена најгрубљем игнорисању од стране претпостављених, а пре свега од од стране директора и главног и одговорног уредника Радомира Дмитровића, јер не добија никаве радне задатке, не позивају је на састанке колегијума, не постоји никаква пословна комуникација са надређеним структурама, што представља додатни притисак на тужиљу да сама да отказ и да напусти посао...Тужиља сада…фактички нема посао, што је деградира у људском и професиналном смислу и нарушава њен људски и професионални интергитет“ стоји у прошреном тужбеном захтеву.

Генерална секретарка Лидија Обрадовић је о овом делу тужбених навода на суду изјавила:

- До постављења Јелене Јововић у „Новостима „нису постојала посебна издања. Она је урадила пројекте, али ниједан од њих није реализован.

Наставак суђења је заказан за 24. фебруар 2016. године. Планирано је саслушање нових сведока међу којима је и директор и главни и одговорни уредник Ратко Дмитровић.


Коментари (1)

Остави коментар
пон

05.10.

2015.

stradivarijus [нерегистровани] у 19:15

nista novo

Postovane kolege, ovaj vas sajt mi lici na onu deciju pesmu "tužibaba jeca ulovila zeca"! Bilo da je reč o žalbi novinara na šikaniranje oko neisplaćenih plata ili honorara, bilo da su u pitanju nerealni otkazi, kršenje novinarskog kodeksa i slične nepra vilnosti,.Pa i ovo sa Jelenom Jovović, oba udruženja novinara samo konstatuju problem i sve ostaje po starom i bez ikakve mogućnosti za otklanjanje nepravde ili problema. A kakva je onda svrha i ovo što beležimo i tražimo "sud javnosti"! Tako je bilo i sa kolegom Srđanom Škorom, koji je u Novostima sklonjen zbog neposlušnosti, a u pitanju je potez istog glavnog urednika kao i kod Jelene Jovović. U oba slučaja glavni urednik Novosti je nedodirljiv "jer vodi evropsku politiku", a u stvari je produžena ruka vlasti.I niko mu ništa ne može, pa vrlo često, ni sud. Proverite koliko je novca ova redakcija morala da isplati bivšim radnicima za obeštećenja i nezakonite odluke. Mislim i da novinarska udruženja treba da makar privremeno zamrznu svoje funkcije i da prestanu "da brane svoje kolege", dok se i međunarodne institucije ne uvere koliko u Srbiji "teče med i mleko"!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси