Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Неоснована казна листу “Зрењанин”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

09. 02. 2012.

УНС: Неоснована казна листу “Зрењанин”

Удружење новинара Србије (УНС) зачуђено је пресудом Апелационог суда у Новом Саду којом је лист „Зрењанин“ због објављеног текста правоснажно осуђен на новчану казну у износу од 74.900 динара не рачунајући камате. Суд је оценио да је текстом “Лажирали саобраћајке да би наплатили осигурање” са поднасловом “Ухапшена и четворица саобраћајних полицајаца” објављеним у овом листу 03. фебруара 2011. године, “повређено право личности, угледа и части“.

У спорном тексту лист “Зрењанин” пренео је саопштење Министарства унутрашњих послова од 1. фебруара 2011. године о акцији сузбијања корупције коју су водили МУП Србије и Полицијска управа у Зрењанину у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом из Зрењанина. Све чињенице које су наведене у тексту постоје и у саопштењу које је издао МУП Србије и нема ниједне непотпуне или нетачне информације која би могла да повреди право личности и да проузрокује душевни бол због повреде угледа, достојанства и личног интегритета.

Тужба Ранка Поповића (једног од ухапшених у поменутој полицијској акцији) против “НИП Зрењанин”, издавача листа “Зрењанин” за накнаду нематеријалне штете за душевне болове, Виши суд у Зрењанину два пута је одбио (пресуде донете 6. септембра 2011. и 22. новембра 2011. године). Међутим Апелациони суд у Новом Саду преиначио је пресуду Вишег суда, делимично усвојио тужбени захтев и обавезао лист “Зрењанин” да оштећеном исплати новчану накнаду за претрпљени душевни бол.

УНС је изненађен оваком одлуком суда, поготово имајући у виду члан 82. Закона о јавном информисању који каже да новинар, одговорни уредник и оснивач јавног гласила не одговарају за штету ако је неистинита или непотпуна информација верно пренета из документа надлежног државног органа. Дакле у поменутом случају редакција је верно пренела саопштење МУП-а Србије и због тога не би требало да сноси никакве последице.

УНС подсећа да су због економске кризе, пада тиража и смањења буџета оглашивача локални и регионални медији најугроженији, да се оваквом судском праксом њихов положај додатно отежава, економски се исцрпљују и ослабљују, а новинари и уредници приморавају се на аутоцензуру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси