Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Полиција да пронађе нападаче на новинаре Фонета, Војса и сниматеља ТВ Ваљево плус
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 12. 2021.

Извор: УНС

УНС: Полиција да пронађе нападаче на новинаре Фонета, Војса и сниматеља ТВ Ваљево плус

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује нападе на новинара агенције Фонет Давора Лукача, новинара Војвођанског истраживачко-аналитичког центра (VOICE) Владимира Шпера и сниматеља Телевизије Ваљево плус Александра Милинковића.

Новинар агенције Фонет је УНС-у рекао да је био мета групе људи старости између 30 и 40 година код бензинске пумпе „Дејтонка“ на Новом Београду.

"Снимао сам телефоном колону од десетак аутомобила која се паркирала на тротоару, када су из њих изашли људи између 30 и 40 година.Видевши да их снимам, пришло ми је њих неколико. Један ме ударио у раме, док је други викао `немојте га у главу, видеће се`. Повлачили су ме за јакну. Тражили да им дам телефон. Успео сам да се отргнем", рекао је Лукач за УНС и додао да се група као по команди брзо удаљила.

Представник НДНВ-а у Сталној радној групи за безбедност новинара Вељко Милић пријавио је напад на новинара VOICE-а бибер спрејом, који се догодио на новосадаској саобраћајници код Моста "Слобода".

„Шпер је снимао камером. Пришао му је неко из групе која је дошла да провоцира демонстранте“, рекао је УНС-у Милић. Навео је да постоји могућност да је нападач снимљен.

УНС-у је пријављен и напад код саобраћајнице на уласку у Ваљево у селу Попучке. Грађанин незадовољан због блокаде пута пришао је сниматељу ТВ Ваљево плус Александру Милинковићу, ударио камеру и оштетио је. Снимак напада постоји и лако је идентификовати особу која је напала сниматеља на задатку. Напад је пријављен полицији.

УНС је раније данас Сталној радној групи за безбедност новинара пријавио да је полиција јутрос дошла да упозори уредника и власника портала Централ медиа Горана Јевремовића да ће сносити „законске последице кршења јавног реда и мира у вези са данашњим протестима“, ако се на њима појави.

УНС позива новинаре и медијске раднике да нападе, притиске и ометање рада пријаве. Правну помоћ УНС-а новинари и медијски радници могу добити на телефоне УНС-ових адвоката Ненада Крајновића 063 8760082 који је у Новом Саду и адвокатице Гордане Константиновић 064 941 0489 , која је у Београду. 

УНС ће пратити решавање ових случајева од стране надлежних у оквиру Сталне радне групе за заштиту новинара и Радне групе за заштиту и безбедност новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси