Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Утврдити одговорност полицајаца и демонстраната који су претили, ометали и вређали новинаре у извештавању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 09. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Утврдити одговорност полицајаца и демонстраната који су претили, ометали и вређали новинаре у извештавању

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због тога што су полиција и демонстранти ометали новинаре приликом извештавања са јучерашњих догађаја и тражи да се утврди одговорност полицајаца који су новинару Фонета Давору Лукачу наредили да напусти јавни простор између зграде у којој је кабинет председника Србије и Скупштине Града Београда.

Давор Лукач је за сајт УНС-а рекао да је док је извештавао уочио да су полицајци привели десетак малолетника и да су покушали да га отерају када се зауставио да види шта се дешава.

"Пришао је полицајац и рекао "Губи се одавде", чиме је одмах прекршио закон, јер ми није персирао. Имао сам видно истакнуту новинарску легитимацију, као и легитимације Владе Србије и Народне скупштине Србије и рекао му да сам новинар. Наредио ми је да "бежим", а ја сам му одговорио да не желим, након чега ми је тражио личну карту", испричао је Лукач.

Истакао је да је након тога отишао до њиховог полицијског возила, где су му уз вербалне нападе тражили да скине кабаницу, извади све из џепова и преда им своју торбу.

"Нису ми дали број идентификације нити показали значку. Нисам могао знати да ли су то заиста полицајци или хулигани који су обучени у униформе полиције. Међутим, у једном тренутку је пришао човек за којег верујем да им је старешина, извинио ми се због неугодности, тражио да ми врате ствари и пусте ме", рекао је Лукач.

Додао је да су имали капе које личе на "фантомке", због чега им није видео лице. Због свега се, каже,  жалио се сектору унутрашње контроле МУП-а.

"Када сам говорио полицајцима да не поштују закон, они су рекли да их је брига за закон", истакао је Лукач.

УНС истиче да је Више јавно тужилаштво наложило полицији и основним јавним тужилаштвима да задрже до 48 сати сваког ко напада извештаче са „Европрајда 2022.“ и других манифестација у Београду, а да је управо полиција наредила новинару да напусти јавни простор са којег је извештавао.

Новинаре су приликом извештавања са окупљања испред Храма Светог Саве вербално напали и демонстранти. Екипу телевизије Танјуг су док је извештавала вређала двојица младића и тражили су да се удаље.  Један је претио новинарској екипи и физички насрнуо на њих.

Са овог окупљања је прећено и новинару Петру Гајићу, када му је младић са капуљачом и маском забранио да снима и узео телефон из руке. Гајић је за Н1 истакао да му је младић рекао да "полиција неће моћи да дође довољно брзо да га заштити, јер ће га одвести иза зграде Народне библиотеке како би му ‘објаснио неке ствари’”.

Након тога је младић вратио телефон новинару и рекао да је то само упозорење. Гајић је разговарао са шефом смене у ПУ Врачар који је у року од 10 минута послао полицајце у цивилу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси