Насловна  |  Саопштења  |  УНС упозорава на дезинформације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

29. 08. 2009.

УНС упозорава на дезинформације


Удружење новинара Србије (УНС) упозорава да се из владајућих, али и појединих опозиционих кругова, само два дана уочи гласања о изменама Закона о јавном информисању, у јавност пласирају дезинформације. Тако је помоћница министра за културу Наташа Вучковић - Лесендрић изјавила да законска одредба о обавезном гашењу медија који су дуже од 90 дана у блокади има за циљ да „директно у бољи положај доведе запослене“ и да новинари нису успели да се „кроз своја удружења организују и заштите“.

УНС је први упозорио на погубне последице предложених измена Закона о јавном информисању, које је Министарство културе писало у тајности и по хитном поступку. Нашем протесту се у међувремену придружила готово целокупна стручна јавност у Србији, као и Међународна федерација новинара, те организације попут ОЕБС-а и Савета Европе. Министарство културе остало је глуво на све ове апеле. Оптуживати у таквим околностима медијска удружења да се нису изборила да заштите права новинара је чист цинизам власти. Када је Милошевић гасио медије, барем се није јавно ругао медијским посленицима што га у томе нису спречили. Управо закон који је Министарство културе предложило припрема правни терен за брзо гашење медија, што ће без хлеба оставити многе наше колеге.

Посланик Либерално-демократске партије (ЛДП) Иван Андрић изјавио је да би спорни закон постао „прихватљив медијским удружењима“ ако би била усвојена два амандмана које ЛДП подржава. УНС обавештава јавност и посланике у Скупштини Србије да је то неистина. Удружење новинара Србије је небројено пута изјавило да је предлог закона неприхватљив јер свака његова одредба крши и европске стандарде и наше уставне норме.

УНС апелује на највећу и најутицајнију странку владајућег блока и њеног председника да чувају петооктобарске тековине и освојене слободе изражавања у Србији. Демократска странка морала би да искористи свој утицај у држави да спречи доношење овог рђавог и антиевропског закона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси