Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Градске власти Смедерева настављају са кршењем Закона о јавном информисању и медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 01. 2015.

УНС: Градске власти Смедерева настављају са кршењем Закона о јавном информисању и медијима

Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије протестује против поновног кршења Закона о јавном информисању и медијима и дискриминације медија које у Смедереву врше градске власти и тражи од њих да са том праксом престану. Како су за УНС навели дописници “Вечерњих новости”, “Политике”, “Блица”, “Бете”, и “Информера” из овог града, градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић наставља са праксом непозивања дописника београдских редакција на догађаје које организује локална самоуправа.

 

 

“Последњи у низу примера је представљање програма “Театра у тврђави”, који ће бити организован у јулу, а о којем је говорио селектор фестивала Радослав Павловић. На представљање програма, организовано у канцеларији заменика градоначелника, у просторијама Градске управе, нису позвани дописници ‘Вечерњих новости’ ‘Политике’, ‘Блица’, ‘Бете’, и ‘Информера’, већ само представници три локална медија (ТВСД, РТВСД и недељник ‘Наше новине’)”, навели су дописници у писму УНС-у.

УНС je забринут је због кршења загарантованих права на слободу информисања у Смедереву.

УНС подсећа да се, по Закону о јавном информисању и медијима,“слобода јавног информисања не сме повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења”, као и да је “забрањена непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству”.

Градоначелница Смедерева више пута је кршила слободу јавног информисања тако што није омогућила дописницима да добију одговоре на питања од интереса за јавност, због чега јој је УНС неколико пута скретао пажњу да је недопустиво да на конференције за новинаре или седнице Скупштине града позива само одређене новинаре, по свом нахођењу.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

20.01.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 08:19

Smederevo vazda zatvoreno

Jer smo tako u mogućnosti.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси