Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo smederevskih dopisnika UNS-u: Gradonačelnica Jasna Avramović diskriminiše medije i krši Zakon o javnom informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

16. 01. 2015.

Pismo smederevskih dopisnika UNS-u: Gradonačelnica Jasna Avramović diskriminiše medije i krši Zakon o javnom informisanju

Dopisnici “Večernjih novosti”, “Politike”, “Blica”, “Bete”, i “Informera” poslali su danas UNS-u pismo u kojem navode da "gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović nastavlja sa ustaljenom praksom diskriminacije medija i kršenja zakona o javnom informisanju, nepozivanjem dopisnika prestoničkih redakcija na konferenciju za novinare i događaje koje organizuje lokalna samouprava." Pismo prenosimo u celosti.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović nastavlja sa ustaljenom praksom diskriminacije medija i kršenja zakona o javnom informisanju, nepozivanjem dopisnika prestoničkih redakcija na konferenciju za novinare i događaje koje organizuje lokalna samouprava. Poslednji u nizu primera je predstavljanje programa “Teatra u tvrđavi”, koji će biti organizovan u julu, a o kojem je govorio selektor festivala Radoslav Pavlović.

Na predstavljanje programa, organizovano u kancelariji zamenika gradonačelnika, u prostorijama Gradske uprave, nisu pozvani dopisnici “Večernjih novosti”, “Politike”, “Blica”, “Bete”, i “Informera”, već samo predstavnici tri lokalna medija (TVSD, RTVSD i nedeljnik “Naše novine”). 

Uprkos angažovanju UNS-a, vlast u Smederevu nastavlja da novinarima pomenutih redakcija uskraćuje pravo na informacije od značaja za javnost u vezi sa radom organa vlasti, javnih preduzeća, organizacija i ustanova. Novinarima je onemogućeno zakonsko pravo da obavljaju svoj posao, a transparentnost u radu izabranih predstavnika, organa lokalne administracije i javnih preduzeća svedena je na najniži mogući nivo.

Gradonačelnica Jasna Avramović više puta je ponovila da ona odlučuje ko će od novinara biti pozivan na konferencije i događaje koje organizuje Grad Smederevo i lokalna samouprava. Dopisnici “Večernjih novosti”, “Blica” “Informera”, “Politike” i “Bete” apeluju na strukovna udruženja da vlasti u Smederevu još jednom skrenu pažnju na kršenje zakona o javnom informisanju. Pitamo ko sebi daje za pravo da uskraćuje pravo javnosti da zna i vrši selekciju medija i zbog čega, kao i kada će novinarima u ovom gradu biti omogućeno da normalno, u skladu sa zakonom i standardima profesije koju predstavljaju, obavljaju svoj poziv.

Jelena Ilić – Večernje novosti

Miroslav Đorđević – Blic

Milosav Slavko Pešić – Beta

Olivera Milošević – Politika

Jelena Vasiljević - Informer

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi