Насловна  |  Саопштења  |  Медијска коалиција: Незаконито спровођење конкурса у Сомбору, Кладову и Малом Црнићу, Министарство да реагује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

25. 05. 2015.

Медијска коалиција: Незаконито спровођење конкурса у Сомбору, Кладову и Малом Црнићу, Министарство да реагује

Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, Локал Прес и Анем забринута је због незаконитости приликом спровођења конкурса за суфинансирање медијских садржаја у Сомбору, Кладову и Малом Црнићу и тражи од Министарства културе и информисања да реагује. У Сомбору је незаконито формирана комисија.

 

Већину чланова, уместо представника предложених од новинарских и медијских удружења, чине стручној јавности непознати "медијски стручњаци" који су доделили новац предузећу из Апатина којем је рачун у блокади више од 11 месеци и чије седиште није на територији Града Сомбора, што је супротно и пропозицијама које је сам град прописао.

Апатинско предузеће Унија плус је у власништву Илије Бурсаћа из Апатина који је из исте странке као и градоначелник Сомбора.

Коалиција новинарских и медијских удружења истиче да је Град Сомбор прекршио Закон и тиме што је као критеријум навео да учесник на кокурсу мора имати седиште на територији Сомбора, да је на то упозорен, али да је упркос томе доделио средства медију из друге општине.

У Малом Црнићу је одлуком Општинског већа поништен конкурс, на ком је комисија већ расподелила новац на основу приспелих пројеката. Као званично образложење учесницима конкурса Општинско веће навело је „недостатак средстава“, док су у изјавама медијима као разлог навели да „није у јавном интересу грађана Општине Мало Црниће“.

Коалиција новинарских и медијских удружења скреће пажњу да су једино комисије Законом овлашћене да оцењују који пројекат задовољава јавни интерес грађана, а не општинска власт.

У Кладову је, грешком комисије, новац додељен посреднику са циљем да се изигра конкурс. Пројекат Агенције Ист Медија је, заправо, пројекат ЈП „ШРИФ“ из Бора, и из документације се јасно види да се ангажују технички и људски ресурси овог јавног предузећа.

Коалиција медијских и новинарских удружења скреће пажњу да је законом забрањено да на конкурсима за суфинасирање медијских садржаја на било који начин учествују медији који се финасирају из јавних прихода, што је случај са ЈП "ШРИФ" из Бора.

Коалиција новинарских и медијских удружења подсећа да помно прати процес суфинансирања медијских садржаја и захтева од Министарства културе и информисања да реагује на све случајеве кршења Закона. Све уочене неправилности Коалиција ће, на крају године, преточити у документ који ће бити упућен свим релевантним домаћим и међународним институцијама задуженим за борбу против корупције и слободу изражавања.

 

Коментари (5)

Остави коментар
сре

27.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 15:04

Re: izigra, nego šta

Naravno da je u Kladovu na delu pokušaj da se izigra konkurs. Zar bi NUNS, čiji je poverenik za itočnu Srbiju Saša Trifunović, vlasnik IST Medije, tek tako ''ukaljao'' obraz svog uglednog člana, da nisu sigurni u to. Zar članovima komisije nije bilo nimalo čudno da firma sa jednim čovekom zastupa javno preduzeće, koje po zakonu ne sme da dobije novac iz budžeta. Ovde je reč o klasičnom kršenju zakona, zbog kojih bi trebala da se oglasi i novinarski sud časti.

Одговори
уто

26.05.

2015.

lexis [нерегистровани] у 11:31

stop korupciji

Medijska koalicija mora da pokrene akciju: FIRMA U BLOKADI NE MOŽE DA DOBIJE BUDŽETSKA SREDSTVA ZA MEDIJE. TO ZNAČI DA DRŽAVA NE MOŽE DAULAŽE NOVAC U MEDIJSKE PROJEKTE BLOKIRANIH FIRMI. Pa, gde to ima na svetu???
Evo primera: gradonačelnik Sombora Saša Todorović SNS daje 500.000 Apatincu Iliji Bursaću, povereniku SNS čija je firma "Unija plus" blokirana 700.000 dinara (NBS). Dakle, i dalje će biti u minusu 200.000 dinara. Kako da ostvari predloženi projekat?! Kako da finansira svojih 20% kad je u minusu? Kako da isplati učesnike projekta? Mnogo pitanja za medijsko bezakonje koje vi morate da sprečite i inicirate da se sankcioniše.

Одговори
пон

25.05.

2015.

Reporter [нерегистровани] у 21:55

korupcija

Sta ovaj anonimus nalupeta, a ništa ne reče. Mislim da je saopštenje medijske koalicije preblago za kriminalne radnje u Somboru. Gde je zakon i lično poštenje, pre svega gradonačelnika da pare somborskih građana da kolegi povereniku iz Apatina čija je firma u buli 11 meseci. Ako je greška neka je ispravi. Ali... Sve je ovo klasična korupcija koju medijska koalicija mora da žigoše, a zakon kazni. Zar se jedan gradonačelnik tako bori protiv korupcije. Sombor je primer sramotnog odnosa prema medijima i karikatura kako je premijerova vlada uredila medijske zakone.

Одговори
пон

25.05.

2015.

somborac [нерегистровани] у 19:23

korupcija

Na somborskom sajtu SOinfo se navodi: "Sredstva namenjena somborskim medijima pripala su i preduzeću Unija plus doo iz Apatina, i to u iznosu od 500.000 dinara. Po saznanjima SOinfo portala, na čelu pomenutog preduzeća nalazi se Ilija Bursać, poverenik SNS za Apatin. Inače, račun preduzeća „Unija plus” u blokadi je poslednjih 11 meseci. Trenutni iznos blokade je 700.000 dinara. Ostaje upitno, kako je nadležna Komisija mogla uzeti u obzir ovu prijavu, jer je prema uslovima konkursa predviđeno sufinansiranje projekta u iznosu od najmanje 20 odsto. Na koji način će blokirano preduzeće ispoštovati ove obaveze?"
Nije gradonačelnik Sombora Saša Todorović dao sredstva SNS kolegi iz Apatina, već I. Bursaću, povereniku SNS-a u tom gradu. To je suština nemorala i ove korupcije.

Одговори
пон

25.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:04

izigra?

Ako je i od medijske koalicije - mnogo je! Kako, uopšte, dopuštate sebi, gospodo , da pričate o nekom izigravanju konkursa? Da li ste sigurni da ste upotrebili pravi termin? Kako vas nije sramota, da odmah "polazite" đonom na ljude koji su odlučili kako jesu, pa možda i sa greškom. Neka se ispravi, jer je moguće. Ali vi? Vama je lakše da teškim kvalifikacijama bojite stvari?
Da se izigra konkurs? U stvari ako vi tako kažete, mnogo više upotrebom ovog termina polazite od sebe i svojih doživljaja, a ja vam poručujem da baš kao i vi sa svojim jadnim formulacijama, postajete "pročitano štivo" u redovima profesionalaca kojima odavno više ništa ne znače ni uns ni nuns ni bilo kakve koalicije. Bilo bi mnogo bolje da mudrije pristupate formulacijama i pisanju saopštenja. Ovakva kakva su ne ukazuju da u redovima koalicije interese profesije brane mudri, časni i pošteni profesionalci!

Ukoliko grešaka ima - nastojte da se isprave, ali nemojte etiketirati ljude i insinuirati nekakvo izigravanje konkursa. Ne služi vam na čast?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси