Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Казне које угрожавају опстанак 021
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

26. 01. 2017.

Коалиција: Казне које угрожавају опстанак 021

Коалиција новинарских и медијских удружења сматра да најновије пресуде Вишег суда у Београду против новосадског портала 021 показују да судска пракса у Србији озбиљно доводи у питање опстанак медија, поготово локалних и регионалних, а висине казни потпуно су неусклађене са њиховим финансијским могућностима.

Све чешће смо, осим тога, сведоци и "необичних" пресуда за које се може рећи да угрожавају медијске слободе и медијски плурализам и да свакако нису усклађене са судском праксом Европског суда за људска права у Стразбуру.

Коалиција подсећа да судска пракса овог суда, која би требало да буде саставни део нашег правосудног система, има развијене механизме заштите слободе изражавања, а они између осталог подразумевају и то да високе казне које могу да угуше медиј представљају директан удар на ту слободу.

Коалиција сматра да и ове пресуде новосадском порталу 021, који је кажњен са чак 785.000 динара у кратком временском периоду у два одвојена поступка, захтевају озбиљно преиспитивање улоге правосуђа у сфери медија, односно широку јавну расправу која би требало да има циљ заштиту концепта медијских слобода, као и измену судске праксе и, евентуално, законских решења.

За неовлашћене објаве фотографије, за коју је портал 021 првобитно имао усмену сагласност дописнице Курира из Новог Сада, Радио 021 је кажњен са 164.000 динара, што са судским трошковима износи око 250.000 динара. 

За истраживачки текст о полицајцима који раде као приватно обезбеђење у новосадским клубовима, а по тужби два полицајца, чија имена нису наведена у тексту, већ су се у њему препознали, суд је 021 казнио са максималних 400.000 динара, што укључујући судске трошкове укупно износи 535.000 динара.

Београд-Нови Сад-Крагујевац, 26. јануар 2017.

Удружење новинара Србије - УНС

Независно удружење новинара Србије - НУНС

Независно друштво новинара Војводине - НДНВ

Асоцијације независних електронских медија- АНЕМ

Асоцијација локалних независних медија Локал прес

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси