Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: АЕМВ – спорно удружење у бројним локалним комисијама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 02. 2017.

Извор: УНС

Коалиција: АЕМВ – спорно удружење у бројним локалним комисијама

Коалиција новинарских и медијских удружења позива локалне самоуправе и друге органе власти који расписују конкурсе за суфинансирање јавног интереса у сфери јавног информисања – да за чланове стручних комисија за процену вредности предлога пројеката бирају представнике репрезентативних новинарских и медијских организација, а не чланове вишеструко спорних удружења какво је рецимо Асоцијација електронских медија Војводине (АЕМВ).

Претходни рад ове организације потпуно је непознат не само широј него и стручној јавности, а једина активност коју она предузима јесте то да је агилни предлагач чланова стручних комисија на локалном нивоу. По правилу комисије у које су изабрани представници АЕМВ-а доносе спорне одлуке, чиме суштински подривају, односно обесмишљавају процес суфинансирања јавног интереса у медијској сфери.

Осим тога, Коалиција има сазнања о томе да је ова Асоцијација дуго функционисала као предузеће и да се на начин који је сада предмет судског спора, пререгистровала у медијско удружење, како би формално стекла право да предлаже чланове стручних комисија. ‎Из тузбе у коју су чланице коалиције имали увид, произилази да је Асоцијација електронских медија Војводине оригинално имала четири издавача медија као своје власнике, да је остала без два власника који су обрисани из регистра. Од преостала два власника, један је одбио да учествује у пререгистрацији у удружење и сада од суда тражи утврђивање ништавости аката на основу којих је превођење дозвољено.

Под претпоставком да су чињенични наводи из тужбе тачни, у коју чињеницу медијска и новинарска удружења немају разлог да сумњају, испоставља се да Асоцијација електронских медија Војводине није удружење, већ продужена рука једног јединог издавача медија, који фингирајући постојање удружења, покушава да изигра систем пројектног суфинансирања остваривања јавног интереса у области јавног информисања.

Имајући ово у виду, медијска и новинарска удружења позивају локалне самоуправе и друге органе власти да у сваком појединачном случају пажљиво провере ко стоји иза предлога чланова стручних комисија које добијају и да спрече сваку злоупотребу пројектног суфинансирања.

Коалиција новинарских и медијских удружења:

Београд-Нови Сад-Крагујевац, 19. фебруар 2017.

Независно удружење новинара Србије – НУНС

Удружење новинара Србије – УНС

Независно друштво новинара Војводине – НДНВ

Асоцијација независних електронских медија – АНЕМ

Асоцијација локалних независних медија Локал Прес

Коментари (1)

Остави коментар
сре

22.02.

2017.

Nenad Milojević [нерегистровани] у 13:12

Mala razlika

Ne postoji velika razlika između ovog i drugih udruženja novinara i medijskih radnika kada je u pitanju učešće u komisijama. I novinari UNS-a dele novac kako im se prohte i kako se dogovore sa presednicima opština, a po najmanje po kriterijumima koji su propisani.
Primer iz Svrljiga od prošle godine: komisija čiji je predsednik bio gospodin Milorad Doderović, ispred UNS-a, podelio je novac, uz prećutnu saglasnost ostala dva člana Komisije, porodicama Miladinović i Radomirović iz Svrljiga i Niša koji su dobili više od 60% sredstava.
Niišta bolja situacija nije bila ni u Ministarstvu kulture. Mediji porodice Miladinović iz Svrljiga dobili su 1.500.000,00 dinara za tri projekta koji su isti, sa malo izmenjenim naslovima. A o pismenosti i kvalitetu projekta (o kulturi i da ne govorimo), možete se uveriti ukoliko posetite sajtove medija - Svrljiške novine, Knjaževačke novine i Radio Bubamaru...
Nema tu nikakvih profesionalnih standarda ni ocenjivanja projekta, samo ko koga ima i uz koga je...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси