Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Виши суд да омогући извештавање новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 05. 2017.

УНС: Виши суд да омогући извештавање новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) протестује што новинарима јуче није било омогућено да присуствују суђењу Милану Дабовићу и тражи од Вишег суда у Београду да им убудуће обезбеди услове за праћење суђења. Јучерашњем суђењу Дабовићу новинари нису могли да присуствују јер у судници није било места. Портпаролка Вишег суда Бојана Станковић рекла је за УНС да новинари нису избачени и да им није забрањен приступ како су то данас медији пренели.

„Ради се о притворском предмету који се мора спровести по убрзаном поступку. Судија је морала да поступа по законом предвиђеним роковима и у том дану јој је на располагању била та судница која има седам места. Нису само новинари остали напољу, ни грађани нису могли да уђу када су се сва места попунила“, рекла је Станковић.

УНС подсећа да на сајту Вишег суда, у одељку „Јавност у раду суда“ стоји да су „председник суда, судије и судско особље дужни, у складу са Судским пословником, да обезбеде потребне услове, као и одговарајући приступ медијима у погледу актуелних информација и поступака који се воде у суду, водећи рачуна о интересима поступка, приватности и безбедности учесника у поступку. За суђење за које постоји веће интересовање јавности, судска управа ће обезбедити просторију која може примити већи број лица, а судско веће је дужно да по налогу председника суда одржи суђење у већој просторији која је обезбеђена“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси