Насловна  |  Саопштења  |  Апел Коалиције министру финансија: Укините дупло опорезивање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 08. 2017.

Апел Коалиције министру финансија: Укините дупло опорезивање медијских пројеката

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) позива министра финансија Душана Вујовића и Владу Србије да се у планираним изменама Закона о ПДВ-у јасно одреде да пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја не подлеже плаћању ПДВ-а. Закон о јавном информисању и медијима прописује подстицање остваривања јавног интереса кроз суфинансирање медијских садржаја на локалном, покрајинском и републичком нивоу за који се издвајају буџетска средства.

Коалиција сматра да је плаћање ПДВ-а на новац одобрен кроз ове јавне конкурсе дубоко погрешна мера, јер се не ради о комерцијалној услузи нити промету робе и услуга, већ о обавези државе да обезбеди јавни интерес кроз производњу медијских садржаја.

Не купују у овом случају локалне, покрајинске, републичке власти простор у медијима, нису то огласи, или друге специјализоване медијске услуге као што су преноси скупштинских заседања, већ подстицајна средства којима држава остварује своју улогу у медијској сфери.

С једне стране Влада преко Министарства културе и информисања и буџета подстиче новинарско истраживање корупције, стања људских и мањинских права, трошењa новца пореских обвезника и сл, а с друге стране преко Министарства финансија и Пореске управе, парадоксално, на исти тај новац убира порез као да се ради о профитној, а не од државе подстакнутој делатности.

Коалиција позива министра Вујовића и Министарство финансија да се хитно упознају са суштином пројектног суфинансирања медијских садржаја како их је прописао Закон о јавном информисању и медијима.

Забрињавајуће је, а Коалиција је на то већ указивала, да различита тумачења и поступања пореских управа да се ПДВ плаћа, односно не плаћа на добијена средства, обесмишљавају пројектно суфинансирање медијских садржаја и уништавају медије.  

Медији већ на све трошкове који настају у производњи медијског садржаја од јавног значаја плаћају ПДВ и друге порезе и доприносе, па је тим пре сулудо што се, још једном, целокупан износ одобреног новца за пројектно суфинансирање додатно оптерећује ПДВ-ом.

Коалиција сматра да је јасно прописивање да је пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса ослобођено ПДВ-а преко потребна мера како би се посебно дала шанса за преживљавање локалним медијима.

Удружење новинара Србије (УНС)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)
Пословно удружење Локал прес

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси