Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Радуловић да престане са вређањем новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

28. 09. 2017.

УНС: Радуловић да престане са вређањем новинара

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује и сматра неприхваљивим понашање лидера покрета Доста је било Саше Радуловића који је јуче у Скупштини Србије вређао новинарке „Политике“, Танјуга, Фонета и Бете и позива га да са таквим понашањем престане.

Саша Радуловић новинарки „Политике“ Мирјани Чекеревац рекао је да је њен текст о амандманима којe је ДЈБ поднео на просветне законе „срамотан и манипулаторски“, а новинаркама агенција Танјуг, Фонет и Бета да „они раде, али њихов рад нико не преноси“.

Мирјана Чекеревац рекла је УНС-у да јој се за 27 година, колико извештава из Скупштине, овако нешто није догодило.

„И власт и опозиција су углавном незадовољни мојим текстовима, али ја сам онда задовољна јер знам да је то то. Више од 27 година ово радим, знам да политичари умеју да буду љути, али ме никада нису вређали. Ипак, нисам много изненађена понашањем Радуловића, јер се он тако понаша према свима. Било ми је жао када је понизио и увредио колеге из агенција практично им рекавши да је њихов рад небитан. Може он да мисли о медијима и раду новинара шта год хоће, али не може да вређа. То је врхунски безобразлук и то је недопустиво“, рекла је Чекеревац.

Колегиница Жана Обрадовић из агенције Бета рекла је УНС-у да се са три колегинице договорила да не оду на конференцију коју је Радуловић држао пола сата након што их је увредио.

„Решиле смо да не одемо на конференцију, иако смо само нас четири извештавале јуче са Скупштине. Није ми се ово раније догађало, али знам да се он тако и раније односио према новинарима“, рекла је Обрадовић.

Из покрета Доста је било УНС-у су рекли да ће се „јавити када провере да ли Саша Радуловић жели да коментарише догађај“, али одговор до сада нисмо добили.

УНС подсећа да ово није први пут да Радуловић вређа новинаре. Он је у јуну прошле године одбио да одговара на питања новинара Танјуга, Студија Б и Пинка јер, како је рекао, „нису новинари“, а медије у којима раде назвао „блатоидима“.

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога  може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, али да мора поштовати достојанство новинара и њихово право да свој посао обављају у складу са јавним интересом.

 

Коментари (2)

Остави коментар
пет

29.09.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 21:18

Nerazumevanje

Iz ovog teksta se vidi nerazumevanje i plahovitost doticnih novinara. Zar Sasa Radulovic nema pravo da izrazi svoje misljenje o tekstu? Sta je tu uvredljivo? Izrazi, sramotan i manipulatorski su u kontekstu obrazlozenja misljenja Sase Radulovica o tekstu Mirjane Cekarevac. Da li ga je prvo pitala za obrazlozenje, pa tek onda izasla u javnost? Siguran sam, da nije. Ovo je samo ostra kritika, a daleko, od bilo kog vredjanja. Mirjana ocigledno to nece ili nemoze da shvati i razume. Sta znaci njena izjava da 27 godina izvestava iz Skupstine i da joj se ovako nesto nije dogodilo. Ona verovatno misli da su joj tekstovi izvrsni i bez ikakve mane?!
Sto se tice drugih novinarki, tu dolazi do jos frapantnijeg nerazumevanja. Umesto da daju pohvalnu kritiku Sasi Radulovicu, koji je rekao da se njihov rad tj. njihovih agancija ne prenosi, novinarke misle da ih Sasa Radulovic napada. Cinjenica je da malo ko pridaje vaznost tih agencija u poredjenju sa dnevnim novinama, koje cesto koriste, bas te agencije kao izvor podataka. Dok su dnevne novine u zizi javnostosti, malo ko pominje lavovski rad Bete, Tanjuga ili Foneta.

Одговори
пет

29.09.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 16:52

au brate

Nisam ni pomislila da je Radulovic ovako napaljen. Pokazao konačno pravo lice.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси