Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Неприхватљива одлука Тужилаштва да одбаци кривичне пријаве за напад на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 11. 2017.

УНС: Неприхватљива одлука Тужилаштва да одбаци кривичне пријаве за напад на новинаре

Удружење новинара Србије (УНС) сматра неприхватљивом одлуку Првог основног јавног тужилаштва да одбаци кривичне пријаве новинара нападнутих испред Дома Народне Скупштине на дан инаугурације председника Републике Србије Александра Вучића. УНС истиче да је одлуком Тужилаштва легализовано насилно спречавање новинара да обављају свој посао.

УНС наводи да то што је МУП-у наложено да против учесника поднесе прекршајне пријаве потврђује да је било ремећења јавног реда и мира, али Тужилаштво није објаснило зашто очигледно насиље над новинарима није квалификовало као кривично дело, већ као евентуални прекршај.

УНС је посебно забринут због чињенице да би „подношење прекршајне пријаве против учесника скупа“ могло значити и подношење пријава против новинара који су били жртве насиља.

УНС указује на чињеницу да је Тужилаштво напад на новинарке ТВ Пинк квалификовало као насиље на основу видео снимка, а да у случају насилног уклањања новинара са јавног догађаја, за које постоји фотодокументација, тужилаштво сматра да није било насиља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси