Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Власт у Александровцу да омогући рад Гвоздену Здравићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 12. 2017.

УНС: Власт у Александровцу да омогући рад Гвоздену Здравићу

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због одлуке Скупштине општине Александровац да дописнику „Блица“ и новинару листа „Расина прес“ Гвоздену Здравићу забрани да извештава са седнице овог тела са образложењем да је „недостојан“ и тражи од општинских власти да му омогуће несметан рад и извештавање.

Како је УНС-у рекао Здравић, одлуком Скупштине Општине Александровац забрањено му је да прати 12. седницу Скупштине, заказану за данас.

У образложењу одлуке коју је потписао председник Скупштине Тома Савковић, а у коју је УНС имао увид, стоји да се председник Скупштине „руководио чињеницама да се у листу 'Расина Прес', а потово у  бројевима 68. 69. и 70. из 2017. године износе грубе неистине о руководству општине Александровац“, да „новинар тог листа не може да на објективан начин прати рад седнице", као и да је „недостојан да присуствује седници Скупштине“.

Гвозден Здравић за УНС каже да му власт у Александровцу десет година забрањује да прати седнице СО и да обавља новинаски посао. 

„Овога пута незаконитом одлуком председник СО Тома Савковић упире прстом у мене и јавно ме етикетира да ’нисам достојан да пратим рад Скупштине’. Том одлуком је поручио грађанима Жупе да немају право да знају како се троши њихов динар у буџету општине Александровац, јер се данас управо о томе расправља на седници СО“, каже Здравић.

Председник Скупштине општине данас није био доступан за коментар.

УНС подсећа да су општинске власти више пута Здравића онемогућавале да извештава са седница Скупштине општине и поново их позива на поштовање Закона о јавном информисању који прописује да нико не сме да ограничава слободу јавног информисања. 

УНС подсећа да су органи власти дужни да равноправно третирају све новинаре и да им омогуће да несметано раде свој посао у јавном интересу.

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога  може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, али да мора поштовати достојанство новинара и њихово право да свој посао обављају у складу са јавним интересом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси