Насловна  |  Саопштења  |  Удружења: Наметање нелегитимне Стратегије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

09. 04. 2018.

Удружења: Наметање нелегитимне Стратегије

Новинарска и медијска удружења сматрају да је Нацрт Стратегије развоја јавног информисања до 2023. године, који би, према најавама Министарства културе и информисања, ускоро требало да уђе у јавну расправу – нелегитиман документ, израђен без учешћа релевантних представника струке и цивилног друштва. Неприхватљиво је да се овако важан документ, који би у значајној мери требало да одреди судбину новинара, медија и медијских слобода у наредних пет година, па и дуже, супротно демократској процедури, доноси без јасне методологије, широке партиципативности, али и без представника репрезентативних новинарских и медијских удружења.

Новинарска и медијска удружења која су, незадовољна кадровским решењима у време израде Нацрта стратегије, методологијом, структуром и овлашћењима чланова Радне групе, иступила из њеног састава, упозоравају на намеру Министарства кутлуре и информисања да овај документ наметне медијској заједници.

Зато ћемо искористити сва демократска средства да се томе супротставимо и јавности понудимо своје виђење нове медијске регулативе, посебно забринути најавом државног секретара Александра Гајовића о повратку државе у медијско власништво.

Такво ретроградно решење може имати драматично негативне последице на медијску сцену, већ суочену са веома озбиљним проблемима, и додатно ће угрозити медијске слободе и медијски плурализам.

Новинарска и медијска удружења су уверена да Нацрт стратегије, заснован на интересима власти, а не струке и јавног интереса грађана, неће бити могуће суштински изменити током јавне расправе.

Према нашем ставу, најбољи излаз из новонастале ситуације било би формирање нове радне групе са особама високог професионалног и моралног интегритета, медијским стручњацима и представницима релевантних новинарских и медијских удружења, као и организација цивилног друштва, као заступника интереса грађана у овом процесу.

Београд, Нови Сад, Ниш, Kрагујевац, 9. април 2018.

Асоцијација медија – АСМЕДИ

Асоцијације независних електронских медија – АНЕМ

Асоцијација онлајн медија – АОМ

Независно друштво новинара Војводине – НДНВ

Независно удружење новинара Србије – НУНС

Пословно удружење Локал прес – ЛП

Удружење новинара Србије – УНС

Коментари (2)

Остави коментар
уто

10.04.

2018.

Novinar [нерегистровани] у 21:16

kad

Sva gore potpisana udruzenja su glavni krivci za sunovrat novinarstva u Srbiji.
Unistili su lokalne i regionalne medije, prekrsili prethodnu Medijsku strategiju ...
Zato je sramno da oni nekog prozivaju ...

Одговори
пон

09.04.

2018.

Realan [нерегистровани] у 12:11

Ah...

Kasno Marko na (izdano) Kosovo stiže.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси