Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Због манипулација НУНС-а, НДНВ-а и АМ, убудуће само писани споразуми
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 05. 2018.

УНС: Због манипулација НУНС-а, НДНВ-а и АМ, убудуће само писани споразуми

Удружење новинара Србије (УНС), као највеће професионално удружење новинара у земљи, апелује на руководства НУНС-а, НДНВ-а и Асоцијације медија да прекину са манипулацијама које продубљују нејединство новинара и урушавају углед професије.

Нечасно понашање руководстава НУНС-а, НДНВ-а и АМ у последњим преговорима око учешћа удружења у комисијама за суфинансирање медијских пројеката захтева да се новинарској заједници, а посебно чланству ових организација, предоче све манипулације НУНС-а, НДНВ-а и АМ које су кулминирале још једним кршењем постигнутог договора, а искључиво на штету новинара Србије.

Стално премишљање, испостављање нових услова и одустајање од постигнутих договора, те тајни преговори и договори са властима иза леђа колегама из највећег удружења, месецима уназад упорно и истрајно саботирају било какав заједнички наступ свих новинарских удружења према властима. То за резултат има погоршање стања новинарске професије и урушавање преговарачких позиција новинара у разговорима са властима.

УНС је зарад каквог-таквог јединства новинара у Србији прешао преко тајних састанака представника НУНС-а, НДНВ-а и АМ са властима. УНС је, опет  зарад каквог-таквог јединства професије, прешао и преко обмана ових удружења којима су покушали да оправдају тајне састанке са властодршцима о којима се сазнало тек када је власт о њима обавестила јавност. 

Јасно је који могу бити мотиви власти да се оваквим закулисним радњама продубљује већ постојећи раздор и неповерење између новинарских удружења, али који су мотиви НУНС-а, НДНВ-а и АМ? 

Који су мотиви НУНС-а, НДНВ-а и АМ да годинама уназад свим властима, па и овој актуелној, дају алиби и подршку за одбијање захтева УНС-а да локалне власти одвајају 2 одсто буџета за финансирање локалних медија?  

Који су мотиви НУНС-а, НДНВ-а и АМ да се одрекну прилике да добију више чланова у комисијама за поделу новца за суфинансирање медија и да, како је УНС предложио а министарство прихватило, изврше надзор над радом комисија које су већ завршиле свој посао? 

Управо то је био првобитни договор свих удружења, на који су руководиоци НУНС-а и АМ прво пристали, да би од њега одустали неколико сати после састанка с министром.  УНС се зарад циља да сва новинарска удружења заједно учествују у раду комисија, јер и сада сматрамо да је то најисправније и најбоље за професију, одрекао једног свог места у комисијама. И то су НУНС и АМ прво прихватили. 

Неколико сати касније од руководилаца НУНС-а и АМ сазнали смо да они немају мандат да преговарају ни да одлучују о стварима о којима су преговарали. Сазнали смо да немају мандат да предлажу оно што су предложили и са чим се сагласио и УНС, а касније и министарство пред које су сва три удружења изнела заједнички предлог. Сазнали смо и да их не занима ни то што њихове колеге којима новац који чекају значи много, некима можда и опстанак, чекају да се они договоре са самима собом, пошто је то, изгледа, за њих најтежи посао. 

УНС је зато принуђен да убудуће са овим удружењима евентуалне договоре и споразуме склапа искључиво у писаној форми, са њиховим представницима који за то имају мандат.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

17.05.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 18:52

Re:

Tesko da ukaljan obraz mozete da operete drage kolege.Apsolutno se slazem sa komentarom.Jedino su UNS NUNS ANEM AM LOKAL PRES odgovorni za katastrofalno stanje u medijima.Pomor medija se dogodio.Sta sada ? Kolege!?

Одговори
сре

16.05.

2018.

Novinar [нерегистровани] у 17:44

ISTI STE

Isti ste svi vi u medijskoj koaliciji. Previste ste zamutili da bi sada oprali savest pred novinarima. Ne predstavljate ni 5% novinara u Srbiji. Svi paktirate sa vlastima, imate funkcionere na visokim polozajima. Problem je sto ne mozete svi da budete pomocnici ministara ili drzavni sekretari. Za ostalo ne marite mnogo ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси