Насловна  |  Саопштења  |  УНС: НУНС, НДНВ, АНЕМ и ЛП да не доводе јавност у заблуду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

23. 10. 2018.

УНС: НУНС, НДНВ, АНЕМ и ЛП да не доводе јавност у заблуду

Удружење новинара Србије (УНС) обавештава колеге и јавност да су у последњих десет дана НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес, објавили чак четири саопштења као „Коалиција новинарских и медијских удружења“, којој иначе припада и УНС, чиме не само да су прекршили правило усаглашавања ставова са најстаријом и највећом новинарском организацијом у Србији, већ су и обманули јавност.

Ово није први пут да се ове чланице Коалиције у јавности лажно представљају под називом „Коалиција новинарских и медијских удружења“ и да уместо УНС-а, најчешће када реагују више као група грађанских активиста него професионална новинарска и медијска удружења, као део Коалиције наводе Асоцијацију онлајн медија (АОМ).

УНС се не противи заједничком деловању потписника саопштења, али тражи да ова група не злоупотребљава назив који грађане може да доведе у заблуду.

Та лоша пракса није коректна ни према УНС-у, који се 2010. године удружио са колегама у неформалну Коалицију новинарских и медијских удружења да би се заједнички борили за професионалне циљеве и стандарде на основу минимума усаглашених ставова.

УНС, као највеће и најбројније новинарско удружење у Србији, и раније је упознао остале чланице Коалиције новинарских и медијских удружења да се противи увођењу нових организација у Коалицију без јасних критеријума.

УНС сматра да НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес наносе штету новинарској професији и интересима новинара и медијских радника у Србији тиме што, од случаја до случаја, најчешће за политички усмерену борбу, као чланице Коалиције представљају и друге организације.   

Коментари (3)

Остави коментар
сре

24.10.

2018.

Novinar [нерегистровани] у 17:48

Ili jeste, ili niste

Nemojte drugima pripisivati ono što ste sami - politikanti priklonjeni vlasti (ko god to bio). Na jednoj strani su sva relevantna medijska i novinarska udruženja, na drugoj strani su novokomponovana udruženja koje formira aktuelna vlast. Gde je UNS u toj priči? Ili ste bezuslovno članica medijske koalicije ili se sami zabavite o svom jadu i nemojte biti advokati naprednoj vlasti. Dosta više te vaše smajlovštine.

Одговори
сре

24.10.

2018.

Vlajko [нерегистровани] у 11:06

Strašno

Najviše zbog toga što svi nabrojani zajedno nemaju ni četvrtinu članova - novinara koje ima UNS. U čije ime oni govore bilo šta? Čak i da nije u pitanju suština, postavlja se pitanje legitimiteta i principa. Neka formiraju svoje koordinaciono telo i neka pišu šta hoće. Uostalom, čast izuzecima, kolegama britkog bera i bistrog uma, najveći broj je upitnog obrazovanja i motiva ušao u novinarske vode.

Одговори
уто

23.10.

2018.

Medijski radnik [нерегистровани] у 22:44

Medijska koalicija

Medijska koalicija je uvela medijski mrak u Srbiji, unistila lokalne medije, isterala drzavu, a na velika vrata uvela tajkune i politicare u medije! SRAM VAS BILO, SVE ZAJEDNO!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси