Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Младеновац да поништи конкурс због незаконитог преиначења одлуке стручне комисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 12. 2018.

Коалиција: Младеновац да поништи конкурс због незаконитог преиначења одлуке стручне комисије

Коалиција новинарских и медијских удружења оштро протестује због одлуке Већа градске општине Младеновац да преиначи предлог комисије за оцењивање пројеката и тражи поништавање Решења о расподели средстава за суфинансирање пројеката у области јавног информисања на територији општине Младеновац до краја 2018. Поред тога, због ове озбиљне незаконитости Коалиција тражи и да се цео конкурс поништи и распише нови.

Веће градске општине Младеновац, што се из решења види, одлучило је да преиначи одлуку комисије и уместо пројекта подносиоца Ева доо, суфинансира пројекат подносиоца ГИР МС Штампа. Веће је, наиме, супротно одредбама Закона о јавном информисању и медијима и Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, донело такву одлуку.

Одлука да се пројекат подносиоца Ева доо не подржи образложена је тиме да “овај штампани медиј не информише објективно и непристрасно  грађане Младеновца о дешавањима у градској општини Младеновац, што је недопустиво”. У образложењу се Веће позива и на “последње писање овог медија поводом свечаности обележавања стогодишњице Младеновца у Првом светском рату”.

Са друге стране Веће одлучује да подржи пројекат ГИР МС Штампа позивајући се на “дугогодишњу сарадњу” са овим медијем, уједно оцењујући овај пројекат као један од најквалитетнијих.

Коалиција новинарских и медијских удржења подсећа Веће градске општине Младеновац да за оцењивање медијских пројеката немају мандат, али и да су чланом 18. Правилника о суфинансирању пројеката за  остваривање јавног интереса  у области јавног информисања, јасно дефинисани критеријуми за оцењивање пројеката. Ни „пређашња сарадња“, нити начин на који медији извештавају локалним свечаностима, нису нешто што закон и правилник не узимају у обзир када је оцењивање медијских пројеката у питању.

Коалиција новинарских и медијских удружења очекује и позива да се овим поводом јавно огласи Министарство културе и информисања у чијој је надлежности надзор над спровођењем Закона о јавном информисању и медијима.

Крагујевац -Београд-Нови Сад - 4.12. 2018.

Коалиција новинарских и медијских удружења:

Пословно удружење Асоцијације локалних и независних медија ‘’ Локал прес’’

Независно удружење новинара Србије

Удружење новинара Србије

Независно друштво новинара Војводине

Асоцијација независних електронских медија

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси