Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Власт у Александровцу да престане са дискриминацијом Гвоздена Здравића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 12. 2018.

УНС: Власт у Александровцу да престане са дискриминацијом Гвоздена Здравића

Удружење новинара Србије (УНС) поново протестује због одлуке Скупштине општине Александровац да дописнику „Блица“ и новинару листа „Расина прес“ Гвоздену Здравићу забрани да извештава са седнице са образложењем да је „недостојан“. УНС тражи од општинских власти да престану са дискриминацијом новинара Здравића и омогуће му несметан рад и извештавање.

Како је УНС-у рекао Здравић, одлуком Скупштине oпштине Александровац забрањено му је да прати 18. седницу Скупштине, заказану за данас.

У образложењу одлуке коју је потписао председник Скупштине Тома Савковић, а у коју је УНС имао увид, стоји да се председник Скупштине „руководио предлогом одборничких група СО Александровац да због необјективног информисања, сталних напада и погрдних текстова на рачун најужег општинског руководства, у листу 'Расина Прес', новинар поменутог листа не може на објективан начин да прати рад седнице", као и да је „недостојан да присуствује седници Скупштине“.

Гвозден Здравић за УНС каже да му власт у Александровцу више од десет година забрањује да прати седнице СО и да обавља новинаски посао. 

Председник Скупштине општине данас није за УНС хтео да коментарише ову одлуку.

УНС подсећа да су општинске власти више пута Здравића онемогућавале да извештава са седница Скупштине општине и поново их позива на поштовање Закона о јавном информисању који прописује да нико не сме да ограничава слободу јавног информисања. 

УНС подсећа да су органи власти дужни да равноправно, без дискриминације, третирају све новинаре и да им омогуће да несметано раде свој посао у јавном интересу.

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, али да мора поштовати достојанство новинара и њихово право да свој посао обављају у складу са јавним интересом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси