Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: ЕУЛЕКС да заштити новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 04. 2011.

УНС и ДНКиМ: ЕУЛЕКС да заштити новинаре

Друштво новинара КиМ и Удружење новинара Србије најоштрије осуђују малтретирање и привођење власника Клокот радија Николе Столића од стране специјалних јединица КПС-а.

Без икаквог повода и образложења шиканиран је колега Никола Столић. На неприличан и понижавајући начин припадници специјалне јединице Росе пресрели су његово возило, како Столић каже, највероватније због тога што је имао српске регистарске таблице. Столића су грубо претресали и привели у полицијску станицу у Урошевцу. Као разлог за овакав поступак навели су „сумњу да поседује фалсификовану саобраћајну дозволу“.

Друштво новинара Косова и Метохије сматра да је у протеклих неколико месеци дошло до ескалације напада, различитих облика исказивања нетрпељивости и бахатог понашања представника косовских институција према новинарима који извештавају и раде на српском језику.

Полиција у појединим регионима Косова систематски малтретира припаднике медија и доживљава их као непријатеље и уљезе на својој територији.

Инциденти који су се догодили захтевају хитну интервенцију ЕУЛЕКС-а који мора покренути истрагу против оваквог понашања припадника Косовске полиције. Слободе медија и рад њихових представника драстично се угрожавају, што креира атмосферу страха и битно сужава кретање новинара и онемогућује њихов рад.

За досадашња малтретирања новинара и Срба и Албанаца нико није одговарао.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси