Насловна  |  Саопштења  |  Одговор УНС-а и НУНС-а ОФПС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 08. 2019.

Одговор УНС-а и НУНС-а ОФПС-у

Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) добили су писмо од Организације произвођача фонограма Србије (ОФПС) која тражи да се удружења „активно укључе у решавање проблема којe има у вези са неплаћањем обавеза новосадске телевизије К9“. Одговор УНС-а и НУНС-а преносимо целости.

Захваљујемо на иницијативи да се укључимо у решавање проблема који имате због „неплаћања обавеза новосадске телевизије К9“ према Вашој организацији.

Сагласнимо смо са Вашим ставом да „удружења новинара не могу да подрже кршење ауторских права и неплаћање обавеза“.

Међутим, у случају Канала 9, као и других локалних електронских медија у Србији на рачунима нема новца. Празни су, не зато што власница Канала 9 новац немилице троши, већ зато што су приходи симболични, а намети велики.

Власница Канала 9 суди се управо зато што сматра да тарифе, између осталог и Ваша, нису у складу са уставним начелом да оптерећења морају бити сразмерна могућностима оних који плаћају, као и зато што су локалне телевизије након дигитализације постале регионалне, иако то нису тражиле, што је вишеструко увећало њихове издатке.

ОФПС има легитимно право да наплати накнаду у складу са важећом тарифом, а Канал 9 има једнако право да пред судом оспорава тарифу. Ваше супротстављене ставове не могу да реше удружења, већ суд.

Истовремено, могућност да наплатите своја потраживања судским путем показала се ефикаснијом од изгледа власнице Канала 9 да своја права оствари пред Врховним, Уставним и Управним судом.

Због свега наведеног позивамо Вас да се уздржите од извршења принудних, док судови не одлуче о томе да ли је власница Канала 9 у праву или није.

Истовремено, очекујемо да се Одбор Групације радиодифузије Привредне коморе Србије, Удружење електронских медија „Комнет“, Раб Србија, Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и других удружења власника електронских медија изјасне о тарифама које су за Канал 9 и већину локалних електронских медија превисоке.

 

Београд, 8. август 2019.

Удружење новинара Србије (УНС)

Независно удружење новинара Србије (НУНС)

Коментари (1)

Остави коментар
пон

26.08.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 13:09

KONAČNO

Raduje me da su UNS i NUNS konačno potpisali jewdno zajedničko saopštenje, kakvih ranije nije bilo.To je značajan korak dva najreprezentativnija novinarska udreuženja u Srbijiu zajedničkoj borbi za slobodu medija i čast profesije.A još više bio se članstvo radovalo ako bi se ova dva udruženja ujedinila i tako postala još snažniji zaštitnik interesa novinarstva i novinara.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси