Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Словачки национални савет да се не меша у уређивање „Хласа људу“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 08. 2019.

УНС: Словачки национални савет да се не меша у уређивање „Хласа људу“

Удружење новинара Србије (УНС) подржава одлуку редакције листа на словачком језику „Хлас људу“ да на јучерашњи догађај „Сусрет новинара“ у Бачком Петровцу пошаље новинара Јураја Бартоша, упркос притиску и супростављању Одбора за информисање Националног савета словачке националне мањине, који је њихов оснивач.

У допису Одбора за информисање Националног савета словачке националне мањине упућеном редакцији „Хлас људу“, у који је УНС имао увид, тражи се да Бартош не извештава са овог догађај, како не би дошло до „веће колизије између ове две установе“(прим. УНС-а националног савета и редакције „Хлас људу“).

УНС истиче да је суверено право редакција да одређују ко ће да извештава са неког догађаја и да нико па ни оснивач медија не може да суспендује права уредника и новинара.

УНС су из редакције „Хлас људу“ обавестили да је мешање у уређивање листа на словачком језику заоштрено након што су превласт у Националном савету словачке националне мањине добили листа „Матица словачка“ и чланови странке „Словаци напред“.

УНС подржава колеге из „Хласа људу“, верује у њихову стручност и професионализам и противи се политичким сменама и мешању у рад редакције.

УНС подсећа да се у предлогу мера Радне групе за израду Медијске стратегије тражи да се успостави уређивачка независности медија чији су оснивачи национални савети националних мањина, а то значи, између осталог, да се без давања сагласности од стране запослених у редакцији не могу именовати и разрешити главни и одговорни уредници медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси