Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Министарство културе и информисања да одустане од поступка против „Недељника“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 02. 2020.

УНС: Министарство културе и информисања да одустане од поступка против „Недељника“

Удружење новинара Србије (УНС) позива Министарство културе и информисања да одустане од прекршајног поступка против „Недељника“ јер текст за који Министарство тврди да угрожава децу заправо представља добар пример извештавања.

Сваки читалац текста „Није то ’Ма то су деца, тога је увек било’“ јасно може да препозна опрез новинара и уредника, као и бригу да текст и фотографије не буду експлицитне и не угрозе децу, иако је тема вршњачко насиље, а да јавност буде тачно упозната са конкретним проблемом и оним што је у том случају школа предузела.

За похвалу није само новинарски рад, већ и то што се директор школе одазвао и говорио за "Недељник" о случају, имајући у виду да новинари о овако осетљивим темама најчешће не добију правовремени одговор надлежних.

УНС годинама са УНИЦЕФ-ом анализира извештавање медија о деци, организује обуке и подстиче професионално извештавање о деци. Извештавањем о насиљу над и међу децом штампани медији по правилу крше етичка правила и права детета када такве теме објављују као ударне, на насловници, показало је заједничко истраживање УНС-а и УНИЦЕФ-а, а такве врсте сензационализма нема код "Недељника".

УНС је забринут што правници у Министарству нису спречили покретање овог поступка и што Министарство не препознаје основну улогу новинарства да у јавност изнесе проблеме одраслих и деце, у складу са кодексом новинара. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси