Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Тужилац у Зрењанину да одустане од гоњења екипе КТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

28. 03. 2020.

Извор: УНС

УНС: Тужилац у Зрењанину да одустане од гоњења екипе КТВ

Удружење новинара Србије (УНС) захтева од основног јавног тужиоца у Зрењанину Младена Вујина да одустане од даљег кривичног гоњења екипе зрењанинске телевизије КТВ и упозорава да је већ одређивање притвора Данијелу Радићу и Роберту Бајтаију и одузимање њихове камере представљало озбиљно угрожавање слободе медија.

Удружење новинара Србије је задовољно што је екипа КТВ-а пуштена да се брани са слободе након што јој је локално тужилаштво одредило притвор у трајању од 48 сати због наводног нарушавања мера које је овај град прогласио због пандемије ковида-19. 

Полиција је привела екипу КТВ-а коју су чинили син власнице ове телевизије Данијел Радић, који је и посланик Српске радикалне странке у Скупштини Војводине, и сниматељ Роберт Бајтаи, када су се вратили са снимања прилога о расписивању јавног надметања за закуп пољопривредног земљишта које је заказано у време ванредног стања.

Како је у зрењанинском тужилаштву речено "Политици" телевизијској екипи КТВ-а стављено је на терет да је "без претходног позива овлашћеног представника града Зрењанина, приступила у просторије Градске управе, те затим одбила да изврши обавезну дезинфекцију".

Власница КТВ-а Даница Радић за УНС је рекла да су њен син и сниматељ ухапшени под лажном оптужбом да се нису дезинфиковали када су улазили у зграду Градске управе у Зрењанину.

УНС истиче да је евидентно из прилога који је КТВ емитовала да је Данијел Радић носио маску и рукавице док је био у простору Градске управе и да је наочиглед бројних запослених који су пролазили испред телевизијске камере и нису имали никакву заштиту чекао да добије изјаву, као и да га нико није упозорио да је неовлашћено у згради.

УНС истиче да ни у време ванредног стања нису суспендована права медија да се баве темама од јавног значаја, као што је јавно надметање за закуп државног земљишта.

УНС зато очекује од тужилаштва да одустане од даљег гоњења екипе КТВ-а.

УНС истовремено подсећа да је према Кодексу новинара Србије новинарскa професија неспојива са "радом у (...) политичким партијама" и позива Данијела Радића да поштује Кодекс новинара Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси