Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Нова књига Томислава Шимуновића: Згасла је Давидова звезда над Апатином
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

26. 04. 2023.

Аутор: М.С Извор: УНС

Нова књига Томислава Шимуновића: Згасла је Давидова звезда над Апатином

Новинар и публициста, члан Удружења новинара Србије (УНС) Томислав Шимуновић објавио је књигу која обрађује прошлост апатинских ашкенаских Јевреја, оних који су у Апатин дошли са подручја централне и источне Европе и говорили јидиш (варијанта старог немачког- германског језика).

Поред предрасуда као и дискриминационих закона који су им у старту онемогућавали да буду равноправни са другим становницима Апатина, они су захваљујући свом таленту , предузимљивости и непоколебљивости успевали да превазиђу све негативне околности.

 У књизи се налази девет поглавља у којима је исписана прошлост апатинских ашкенаских  Јевреја, поред којих је се налази и велики број фотографија које су у колору. Историјат, Старо јеврејско гробље, Ново јеврејско гробље, Синагога, Јеврејска конфесионална школа,  Списак апатинаца пре Холокауста, Списак апатинаца страдалих у Холокаусту, Познати апатинци и Јевреји у Апатину после Другог светског рата називи су поглавља ове књиге.

Ова мала етничко конфесионална заједница дала је изузетан допринос развоју Апатина на разним пољима од тренутка њиховог насељавања у овом граду (од 1749. године) као и у другим местима у која су отишли да потраже своју животну егзистенцију. Неки од њих захваљујући свом изузетном и вансеријском таленту остварили су светску славу. (нпр. џез композитор Пал Абрахам).

Тако су апатински Јевреји, чији број никада није прелазио више од 190 припадника дали успешне привреднике, књижевнике, сликаре, вајаре, композиторе, пијанисте, виолинисте, историчаре уметности, рачуновође, инжењере бродоградње, адвокате, велетрговце, трговце, лекаре, дипломиране ветеринаре, дизајнере, новинаре као и борце против нацизма и фашизма.

Ова изузетна етничко - конфесионална заједница је при крају рата, прецизније априла 1944. године, доживела у оквиру коначног решења јеврејског питања стравичну судбину. Транспортовани су већином у концентрациони логор Аушвиц Биркенау (Пољска) где су на најстрашнији начин убијени. Данас се број апатинских Јевреја свео само на шест припадника.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

01.11.

2023.

anonymous [нерегистровани] у 22:53

Re:

Više ne može. Umro je krajem oktobra.

Одговори
чет

27.04.

2023.

Rikica [нерегистровани] у 11:41

Traganje

Ma mom blogu www.milicica.com pre nekoliko godina objavila sam priču "Viri vetar" i u njoj opisala razloge mog traganja po istorijslkoj gradji o Jevrejima koji su bili zatočenici logora na otoku Rabu. Nakon pada Italije septembra 1943. formiran je Jevrejski partizanski odred, a deca, žene, stari i nemoćni su sakriveni u planinske krajeve Hrvatske i Slovenije. U selu Dabar (Lički), opština Otočac smešteno je 28 Jevreja, a porodica Pardo (po mojim istraživanjima u Jevrejskom istorijskom muzeju u Beogradu je bila u kući ujaka moje majke Ruže Bobić. Tražim devojčicu Riki, po kojoj sam dobila nadimak. Da li mi gospodin Šimunović može pomoći nekom informacijom?

Milica Marinković, Adelaid

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси