Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Романи новинарке Мариоре Стојановић: „Кућа од песка“ и „Судбина путује возом“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

14. 03. 2024.

Аутор: А.Момчиловић Извор: УНС

Романи новинарке Мариоре Стојановић: „Кућа од песка“ и „Судбина путује возом“

Публицисткиња, новинарка и чланица Удружења новинара Србије (УНС) Мариора Стојановић објавила је два романа - „Кућа од песка“ и „Судбина путује возом“.

Роман „Кућа од песка“ говори о борби између оного што желимо и што нам се догађа у стварности, а радња романа отвара питања о моралу, осећањима, политици.

„Зашто се догађа то што се догађа на сентименталном и друштвеном плану, зашто нам ствари противурече, а снови нестају и постају илузија, нека су од питања која су покренута у овој књизи“, сматра књижевник Славко Алмажан.

По његовим речима, реч је о роману наше интелектуалне зрелости, без украса, патетике, извештачености. Ликови су добро изабрани, интелектуални, натпросечних амбиција, имају шансу да се истакну, али и да, како каже Алмажан „испадну из круте животне игре“.

„Роман доказује веома пластично и луцидно да смо, у ма каквој ситуацији се налазили, близу пораза“, сматра Алмажан.

За песника, драматурга, публицисту и издавача Нику Чобануа „Кућа од песка“ доноси опомену да живимо у свету у којем ништа од онога што бисмо желели да учинимо не зависи од нас самих.

Како је рекао, „Кућа од песка" нас осваја јер је жива, непрестано пулсира, попут песка који је у сталном покрету“.

„Судбина путује возом“ је пети роман Мариоре Стојановић.

Ана Марија Дина, сликарка и књижевница, главна је јунакиња романа „Судбина путује возом“. Кроз њен лик, ауторка је представила судбину модерне, еманциповане жене у данашњем свету.

„Марија је била последња жена о којој бих помислила да бих могла да пишем. Њен неочекивани предлог био ми је велики изазов – још једна потврда чињенице да сви желе да се виде у огледалу туђих очију“, речи су ауторке књиге.

„Писати о пријатељици коју одувек знаш је једно, али о некоме кога познајеш тек неко време је сасвим друго, сматра ауторка романа и додаје да је безброј пута имала прилику и задовољство да разговара са главном јунакињом свог романа, али да је увек имала утисак да је не познаје довољно.

Ауторкина јунакиња је пореклом из Букурешта, тамо је и одрасла. Приближних су година. Нису провеле детињство заједно, нити су ишле заједно у школу. Студирале су у сасвим различитим срединима, свака у својој земљи.

„Раздвајају нас читаве библиотеке, али имамо и сличности. Истина је да смо врло брзо постале блиске, да нам је стало до нашег пријатељства и да ми је открила све што јој је на души, али све то у зрелим година већ су стечене мудрости“, прича ауторка о својој јунакињи, Марији Дини.

„Мариора Стојановић, ова Шехерезада Војводине, већ нас је навикла да са радошћу очекујемо њене романе, у којима ликови и њихове судбине отварају узбудљива питања за размишљање о животу“, рекла је књижевница и професорка на Катедри за румунски језик, књижевност и културу на Филолошком факултету у Београду Мариана Дан.

Додала је да приповедање буди посебан интерес, зато што се ауторка у роману дотакла многих животних питања данашњице попут судбине школоване жене у односу на њен лични живот, немире које са собом носе пресељење из једне у другу државу, проблем културе и менталитета, приказ друштвених средина, стање детета одраслог без једног родитеља, као и сложеност односа између мушкарца и жене данас.

„Роман има свој облик, написан је интелигентно, експлицитност приче је сјајна, чита се у једном даху. Структура романа је веома организована, делује умирујуће, а језик у њему је звучан, пријатан и сугестиван“, мишљења је књижевник Славко Алмажан.

Мариора Стојановић рођена је првог јануара 1952. године у Банатском Новом Селу.

Завшила је новинарство на Факултету политичких наука у Београду. Професионалну каријеру започела је на Радио-телевизији „Нови Сад“, а била је и вишегодишњи новинар и директор НИУ „Либертатеа“.

„Први њен роман „Вероника“ објављен је 2008. године, а наставк ове књиге је роман „Причај ми о мајци“ који је објављен 2012. године. Романом „Прозор под облацима“ 2014. године закључује се ова банатска трилогија. Сва три романа објављена су на српском и румунском језику.

Роман „Кућа од песка“ је објаљен 2018. године, а проглашен је за роман године Издавачке куће Либертатеа за 2018. и 2019. годину.

Такђе, ово значајно признање, додељено је и за књигу „Судбина путује возом“. Роман је у новембру 2023. проглашен за књигу 2022. године Издавачке делатности Либертатеа.

Издавач за обе књиге је Новинско-издавачка кућа Либертатеа из Панчева. Превод књига са румунског на српски језик начинила је сама ауторка ових романа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси