Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  У Будимпешти изложба фотографија Владимира Марковића "Сакрално наслеђе Срба у Мађарској"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

18. 05. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

У Будимпешти изложба фотографија Владимира Марковића "Сакрално наслеђе Срба у Мађарској"

Почетком маја отворена је изложба фотографија колеге новинара и члана УНС-а Владимира Марковића под називом "Сакрално наслеђе Срба у Мађарској"

Изложбу је у галерији Културног и медијског центра "Српски венац" из Будимпеште отворио историчар уметности из Београда Марко Стојановић. 

Заинтересовани посетиоци ће ову изложбу фотографија великог формата моћи да погледају до 3. јуна сваког радног дана од 11 до 18 сати у Нођмезе улици број 49 у Будимпешти.

"Овим циклусом фотографија желим приказати још један варијетитет културних образаца бивствовања српског народа на ширем простору Балкана и Панонске низије. Фотографије су настале са тежњом да се широј публици представи овај барокни стил богослужбених објеката те да се тим чином демистификује вештачки наметнута потреба за монолитношћу српског националног корпуса. Бројношћу, разноликошћу и географском дисперзираношћу приказаних објеката суптилно се сугерише континутет и снага нашег народа у Мађарској те повезаност како са матицом у духовном смислу тако и са Европом у уметничко-техничком смислу ", рекао је Марковић за сајт УНС-а.

Историчар уметности Марко Стојановић написао је уводник за каталог који прати изложбу фотографија.

"Вредност изложбе `Српско сакрално наслеђе у Мађарској` открива све наведене културно-уметничке вредности српског осамнаестовековног сакралног градитељства, али пре свега кроз свој најексплицитнији медиј – фотографију. Кроз серију колажно уређених фотоса екстеријера и ентеријера, фотограф Марковић бележи најупечатљивије мотиве сваког сакралног објекта, од купола монументалних торњева до детаља уметнички обликованог мобилијара и иконостаса," написао је Стојановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси