Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Медији све чешће крше кодексе у извештавању о родно заснованом насиљу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

12. 11. 2020.

Извор: ДНВ-УНС

Медији све чешће крше кодексе у извештавању о родно заснованом насиљу

„Медији треба да буду наши партнери у решавању проблема, у рушењу стереотипног и осуђујућег приказивања жена“, изјавила је начелница одељења за друштвену делатност Града Зрењанина Јелена Драгић на радионици УНС-ДНВ „Како против стереотипа у извештавању о проблемима непланираних трудноћа“, која је одржана у Зрењанину.

Она је навела превентивне активности локалне самоуправе у борби против стереотипног приступу правима жена и истакла да се и у мултиетничком Зрењанину, догађају случајеви неприхватања чланова маргинализованих група од стране средине у којој живе.

У име Културног центра Зрењанина присутне је поздравила Бранка Јајић, дугогодишња новинарка, чланица УНС-а која ја пренела и део свог радног искуства.

Новинарка Милица Кравић Аксамит истакла је да је у медијима доминантан сензационализам у извештавању. „Наставља се пракса неетичког извештавања у ком се жртва етикетира и додатно стигматизује“, истакла је она и додала да се дешава да у медијским објавама жртве буду означене као кривци за насиље које су доживеле.

Новинарка Тамара Сријемац сматра да не сме бити компромиса са етичким стандардима. „Неретко се дешава да новинари откривају идентитет жртве, а у извештавању има све више манипулације“, додала је она.

На радионици су изнети конкретни примери добре и лоше праксе који су анализирани у разговору и размени мишљења са учесницима радионице.

Председница удружења „Место за мене“ Весна Радека говорила је о искуству из цивилног сектора. Она је истакла да би требало више да се пише о психолошко-емотивним последицама насиља над трудницама, као и да је неопходно покретање озбиљног и одговорног дијалога између оних који су за и оних који су против абортуса. Додала је да забрињава повећан број абортуса међу адолесцентима.

Присутни су рекли и да притисак на рад новинара често долази од уредника, као и да неодговорно извештавање опстаје јер се ретко примењује закон, а казне су неадекватне.

Модератори радионице „Како против стереотипа у извештавању о проблемима непланираних трудноћа“ били су новинари Предраг Рава и Борис Павлов.

____________________________________________________________

Радионица је суфинансирана и подржана од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама на Конкурсу за унапређење професионалних стандарда. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове секретаријата.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

13.11.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 09:14

Шеријатско право

Да ли је неко од новинара проверавао какав је однос миграната према женама, с обзиром да код њих углавном важи Шеријатско право? Да ли је истина да у мигрантским камповима неки од њих затварају своје супруге? Да ли је неки новинар покушао да направи анкету међу мигрантима шта мисле о Истанбулској конвенцији? Да ли је то табу тема или "теорија завере"?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси