Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Савет за штампу: Све више кршења кодекса новинара у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

19. 02. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Савет за штампу: Све више кршења кодекса новинара у Србији

У Србији је сталан тренд повећаног кршења новинарског кодекса, речено је данас на представљању мониторинга Савета за штампу.

У другој половини прошле године забележено је 5.057 случајева кршења новинарског кодекса, рекли су представници Савета који већ пет година припремају мониторинг осам штампаних дневних медија с дистрибуцијом на подручју целе Србије.

Наведено је да је број обраћања Комисији за жалбе тог Савета упадљиво мањи од броја прекршаја, јер они који имају разлога се жале не верују да ће бити ефекта.

„Први на тој неславној табели је лист Ало“, рекао је новинар Петар Јеремић, наводећи да следе Курир, Српски телеграф, Информер, Блиц, Вечерње новости, док је тај број „занемарљив“ код Политике и Данаса.

Чланица Комисије за жалбе Савета за штампу Тамара Скрозза је рекла да се редовно и највише крши претпоставка невиности, те се неретко дешава да особа „унапред осуђена“ у медијима, буде ослобођена у правосудном поступку.

Како је рекла, ако се у тексту изнесу само иницијали осумњиченог, ипак се објаве – иако то не би смело, и подаци који указују на његов идентитет, као што је фотографија куће, фирме, изјаве комшија.

Она је рекла да је све више текстова у којима се тезе, претпоставке непоткрепљене доказима, приказују као непобитне чињенице, уз позивање на анонимне изворе, што се поготово види када су у току „обрачуни на политичкој сцени“.

Позивајући да се уважи достојанство жртве, она је навела да се 2001. године, после терористичког напада у Њујорку, на објављеним фотографијама нису видели лешеви.

Наводећи какве су неправилности запажене у Србији, указала је да се објављују и текстови чији наслов не одговара садржају текста, као и да се рекламни текстови не обележавају као такви.

Објашњавајући зашто је мање жалби него кршења новинарског кодекса, генерална секретарка Савета за штампу, Гордана Новаковић, навела је да се људи плаше да ће имати додатних проблема са медијом на који су се жалили.

„Осим тога, не виде да ће добити сатисфакцију, јер медији на чије су се писање жалили, неће реаговати, с обзиром да често и не објаве нашу одлуку“, рекла је Новаковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси