Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Полемика: Чомски, РТС и Шарли Ебдо (2015)

02. 02. 2015.

Аутор: Светислав Басара Извор: Данас

Елита бомбардованости

Видим да се дубоко доле, у коментаторлуку, а поводом колумне Љиља, Ноам и Пенго, заподенула жучна полемика. Једни кажу да ми је свака ка владичина, други, пак, тврде да амнестирам злочиначки НАТО пакт. Где је ту истина, где златна средина - то ће честнејши публикуме бити тема данашње колумне.

Дакле овако! Да сам почем у позицији - било да делим амнестије било да турам непочинитељска муда у процијеп - безбели би јајашца одговорних за два и кусур месеца бомбардовања и неколико хиљада (тачан број, нота бене, још неутврђен) људских жртава врло лоше прошла, али ја сам - као и огромна већина становника овог суморног света - само сламка међу вихорове, сирак тужни без иђе икога, следствено чему је сила мојих "амнестија" и могућност мојих кажњавања равна Пенговим мудима. Као, претпостављам и сви бомбардовани у овој земљи, жестоко ненавидим НАТО бомбаше, али, богме, ненавидим и локалне дилбере који се лажно (али успешно) представљају као много бомбардованији од остатка популације и ожалошћенији од непосредно ожалошћених, као некаква елита бомбардованости чија је "света" дужност да нама, неелитним муфљузима, непрестано скрећу пажњу да смо били бомбардовани и да то нипошто не смемо заборавити. Зашто остатак популације (већински) наседа на патке ожалошћених из политичког и другог користољубља, ствар је којом ћемо се позабавити у једном од наставака серије о сељачкој политичкој филозофији, а ми сада прелазимо на бомбардовање. Али чисто фигуративно, у тексту, немојте трчати у склоништа.

Како дакле ја видим ту ствар? Када разгрнем идеолошке магле и једне и друге зараћене стране, ја катастрофу која нас је задесила дефинишем као - ударила будала на будалу. Било је потребно бити ваистину велика будала па мислити да ће шаке соли које је домаћа будала годинама бацала у очи целог света проћи без тешког пичвајза; са друге стране, било је потребно бити још већа будала, па помислити да ће се нашој будали стати на реп тако што ће се полупати инфраструктура државе (која није била у власништву наше будале) и побити неколико хиљада људи који нису били ни у каквој вез са нашом будалом.

Када се две будале сударе, дебљи крај извлачи слабија и лошије наоружана будала, то је ваљда јасно сваком ко има бар зрно соли у глави, то НАМЕРНО није било јасно нашој будали али - јер он у суштини уопште није био будала, него је само хтео да - по овдашњем обичају преко туђе грбаче - истера неки свој инат, рачунајући да ће се - кад пичвајз утихне - све наставити по старом. Што се, бар за неко време, и догодило. На исто то - честнејши публикуме - рачуна и елита наше бомбардованости. А зашто? Зато што је ојађеним људима најлакше манипулисати и зато што је огорченима најлакше продати Пенгова муда уместо бубрега. Утувите ово, ђутуруми”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси