Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Савет за штампу Косова осудио портал због објављивања података 210 Срба, Рома и Горанаца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

23. 06. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Савет за штампу Косова осудио портал због објављивања података 210 Срба, Рома и Горанаца

Портал „Газета Сињали“ прекршио је Кодекс за штампу Косова јер је објавио личне податке 210 Срба, Рома и Горанаца са Косова и Метохије који су наводно заражени вирусом корона, одлучио је Савет за штампу Косова на основу жалбе Удружења новинара Србије (УНС).

У жалби УНС-а на Косову наводи се да су у тексту, објављеном у априлу ове године, наведена имена, године рођења и место становања 210 грађана и истиче да су тиме прекршена начела новинарске професије.

Савет за штампу Косова навео је да су после читања спорног чланка и разматрања жалбе утврдили да се у њој "са правом" наводи да је портал „Газета Сињали“, објављивајући личне податке, прекршио поглавље седам Кодекса за штампу Косова које се односи на заштиту приватности.

Иначе, у поглављу седам Кодекса за штампу Косова стоји да листови, онлајн медији и новинске агенције треба да избегавају да инсистирају и испитују приватне животе, осим уколико је због јавног интереса то неопходно, као и да се у случајевима личних трагедија приступа са саосећањем и дискрецијом.  

Подсетимо, УНС је осудио поступак портала и истакао да је недопустиво објављивање података из здравствених картона, као и информација које означавају људе по националној и етничкој припадности. Тим поводом реаговали су и ОЕБС на Косову, Омбудсман Косова, шеф УНМИК-а и Европска федерација новинара, тражећи поштовање приватности у медијима.

Портал „Газета Сињали“ је, после реаговања, у том тексту замаглио податке о наводно зараженим особама вирусом корона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси