Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  Јунајтед група и суд у Цириху крију пресуду по тужби Драгана Шолака против српских медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

16. 10. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Јунајтед група и суд у Цириху крију пресуду по тужби Драгана Шолака против српских медија

Окружни суд у Цириху одбио је да Удружењу новинара Србије (УНС) достави пресуду којом је - како су Н1 и већина српских медија објавили - „непобитно утврђено“ да су Пинк, Студио Б и Информер водили медијску кампању објављујући неистине о Драгану Шолаку, сувласнику Јунајтед групе.

УНС је судску одлуку тражио зато што ниједан медиј који је објавио вест о њој није објавио саму пресуду. Пресуду смо најпре тражили од Јунајтед групе, али они нису желели да нам је доставе већ су нас упутили на Окружни суд у Цириху. Иако су нам у циришком суду најпре рекли да ће нам пресуду доставити, данас смо добили званичан одговор да то не могу да ураде због „заштите података о личности“. 

„Ова пресуда је у вези са грађанским спором. Треће стране, укључујући неакредитоване новинаре, у принципу немају право на приступ документима у таквим предметима. Изузетак може бити ако трећа страна има научни или други интерес да приступи таквом документу који претеже над супротстављеним приватним и/или јавним интересима“, наводи се у одговору суда.   

Суд додаје и да „с једне стране можда заиста постоји јавни интерес за ову одлуку у Србији“. 

„На другој страни, постоје супротстављени приватни интереси странака у поступку да се сачувају детаљи тог поступка. Поступак се бавио кршењем права личности. То укључује расправу о приватним детаљима за које странке можда не желе да постану јавни. Пошто је идентитет странака познат, анонимизација пресуде не би довољно заштитила њихове интересе. Стога приватни интереси странака да сами одлуче кога ће обавестити о одлуци претежу над интересима неке медијске организације да приступи одлуци како би о њој објавила чланак." 

На питање УНС-а да ли су имали увид у пресуду када су објавили вест о њој, са сајта телевизије Н1 нам је речено да нису, те да је то било саопштење Јунајтед групе које су они пренели на сајту, а које је послато и медијима.

У тексту под називом „Швајцарски суд: Медији у Србији објавили неистине о Драгану Шолаку“ који је на овом сајту објављен 28. септембра, међутим, не стоји да је реч о саопштењу већ је као аутор потписан Н1. УНС-у је данас прослеђено то саопштење на меморандуму Јунајтед групе, које је дословце пренето на сајту те телевизије.

Челници тужених српских медија раније су рекли за УНС да нису ни обавештени о процесу који се водио против њих у Швајцарској. Правни тим Јунајтед групе у одговору УНС-у раније је навео да су „све законске процедуре испоштоване, а све странке у спору обавештене дипломатским путем о поступку и о својим правима и могућностима у спору“.

Министарство правде Србије, у међувремену, одговорило је УНС-у да их је Окружни суд у Цириху контактирао, доставио замолнице за тужене медије које су затим прослеђене надлежном суду на уручење, што је у овом случају Први основни суд у Београду.

Окружни суд у Цириху, саопштила је раније телевизија Н1, донео је пресуду којом је утврђено да је дошло до повреде права личности Драгана Шолака од стране Пинка, Студија Б и Информера, које је тужио због „свих неистина које свакодневно објављују“.

Иако на сајту Н1 стоји да „тужени медији на суду нису доказали ниједну од тврдњи које објављују“, правни тим Јунајтед групе раније је одговорио УНС-у да је „један од тужених ангажовао адвоката“.

Тај суд је наводно „утврдио да су ти медији водили медијску кампању против тужиоца, лажно га оптужујући и објављујући неистине које се односе на саму личност и начин пословања тужиоца и наводни политички ангажман, уз изражавање коментара и мишљења са циљем да се тужилац необјективно прикаже у лошем светлу“.

„Тужени медији дужни су да накнаде трошкове поступка тужиоцу Шолаку, уклоне текстове и линкове емисија којима се крше његово право личности, да се уздрже од понављања овог дела и објаве пресуду“, стоји на сајту Н1, уз податак да је пресуда постала правноснажна 15. септембра.

Сувласник Јунајтед групе најавио је да ће покренути тужбе и против других медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси