Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а  |  Ракочевић поднео тужбу због поништења одлуке о кандидатури за председника УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а

28. 05. 2021.

Извор: www.radiokim.net

Ракочевић поднео тужбу због поништења одлуке о кандидатури за председника УНС-а

Новинар Живојин Ракочевић предао је тужбу Вишем суду у Београду ради поништаја одлуке Кандидационе комисије Удружења новинара Србије, којом је одбачена његова кандидатура за председника тог удружења.

Ракочевић је у изјави за Радио Ким казао да је у тужби истакнут и предлог за издавање привремене мере.

Кандидациона комисија УНС-а је 19. маја усвојила приговоре новинара Анела Грбовића и Драгане Пејовић на кандидатуру Живојина Ракочевића за председника УНС-а, са два гласа за (Петар Јеремић и Љиљана Смајловић) и једним против (Снежана Брадић). Комисије је одлучила да Ракочевић због члана 20 Статута УНС-а не може бити увршћен у коначну листу кандидата за избор у органе УНС-а коју утврђује Кандидациона комисија УНС-а.

Живојин Ракочевић се ради отклањања сумње у вези спречавања сукоба интереса обратио Агенцији за спречавање корупције у Београду и добио обавештење да као директор јавне установе није радник локалног органа управе и да не постоје законске сметње да буде кандидат за председника УНС-а. Ракочевић је у одговору на приговоре Анела Грбовића и Драгане Пејовић доставио и тумачење Министарства државне управе и локалне самоуправе у којем се наводи да “директор Дома културе није функционер органа јединице локалне самоуправе”.

Одбијање кандидатуре Живојина Ракочевића за председника УНС-а је између осталог спорно и због чињенице да су одлуку о дисквалификацији Ракочевића донели Љиљана Смајловић и Петар Јеремић, који су потписници кандидатуре за Владимира Радомировића.

 

Коментари (2)

Остави коментар
нед

30.05.

2021.

Marina [нерегистровани] у 18:44

I?

Da li će sad odustati od tužbenog zahteva?!

Одговори
пет

28.05.

2021.

Mika [нерегистровани] у 15:56

Nenadležan sud

Zašto Višem sudu u Beogradu kada je Upravni sud nadležan radi poništaja rešenja?!
Ko nije zadovoljan presudom Upravnog suda može podneti zahtev za preispitivanje odluke Vrhovnom kasacionom sudu kao najvišem organu u državi. Potom se može izjaviti ustavna žalba Ustavnom sudu.
Ukoliko nije zadovoljan upravnim aktom Vrhovnog kasacionog suda, onda se dalje obraća Evropskom sudu za ljudska prava.
U ovom konkretnom slučaju će se Viši sud u Beogradu proglasiti kao nenadležan.
Viši sud u Beogradu je drugostepeni organ u odnosu na Prvi osnovni sud u Beogradu, jer je sedište UNS-a na teritoriji GO Vračar, tako da ni po tom osnovu nije nadležan radi poništaja odluke Kandidacione komisije.
Molim za ispravku ako grešim. Hvala.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси