Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Тужилац “снима“ снимак Корница
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

22. 01. 2016.

Аутор: Е. Х. Извор: Вечерње новости

Тужилац “снима“ снимак Корница

Више тужилаштво у Београду већ три дана спроводи предистражне радње у вези са снимком разговора Александра Корница, бившег директора "Курира", и још једне особе, који је у понедељак, 18. јануара, емитован у емисији "Медијско блато" на Пинк телевизији.

Поменути снимак био је доступан и на "Јутјубу", а онда је јуче, изненада - скинут са ове друштвене мреже.

Тужилаштво је формирало предмет и затражило достављање снимка од телевизије, који се још детаљно прегледа - каже Татјана Секулић, портпарол Вишег тужилаштва.

- После анализе снимка, тужилаштво ће донети одлуку о даљем поступању у том предмету, односно установиће да ли има елемената за покретанње кривичног поступка и за које дело.

Корниц је тајно уснимљен камером како ушмркује кокаин, а потом, јавности још увек непознатом саговорнику, прича како му је Александар Родић, власник "Адрија медија групе", дао 5.000 евра након што је лажно сведочио против премијера Александра Вучића. Такође, напоменуо је и да намерава да му тражи "другу туру", негде "око Нове године".

На поменутом снимку, између осталог, Корниц говори о рекетирању, уценама, претњама и застрашујућим техникама које "Курир" примењује према одређеннм особама. Тако је казао да је док је био на мети директора овог листа рекетирао сина власника пумпи "Слап", чији је отац у то време био у затвору. Син је потом, наводно, звао "Курир" и замолио да престану да пишу о случају његовог оца.

- Тако је "склопљен договор", и "Курир" је престао да извештава о овом бизнисмену - испричао је Корниц, додајући да је поменути пакт коштао 10.000 евра.

Ни намештање секс скандала такође није било страно тадашњем директору "Курира" и његовим сарадницима, који су на тај начин уцењивали поједине политичаре и бизнисмене.

Између осталог, Корниц је испричао и да Александар Родић има политичке амбиције, као и да намерава да отме власништво над "Вечерљим новостима" и "Политиком".

- И цела фрка се око тога подигла, зато да не би он имао три новине, најјаче. Јер, брате, ко држи медије за изборе. тај је јак ко црна земља... - испричао је Корниц на снимку.

Надлежно тужилаштво је почело да поступа у овом предмету одмах ноурро је реаговало Удружење новинара Србије, а поводом информација изнетих у емисијима "Медијско блато Србије" и 'Тешка реч" на ТВ Пинк. УНС истиче да је изнуђивање новца за објављивање или необјављивање текстова не само драстично кршење Кодекса новинара Србије, већ и кривично дело за које би тужилаштво требало да покрене поступак по службеној дужности.

Првом основном јавном тужилаштву, крајем прошле године, поднета је кривична пријава против Александра Корница због лажног пријављивања.

У међувремену, стигле су и пријаве против Александра Родића и Милана Лађевића због кривичног дела подстрекавање на лажно при јављивање. Тужилаштво је потом здружило све три пријаве и вратило их у МУП, ради додатних провера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси