Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Трамп у болници, вирус пристрасности у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

06. 10. 2020.

Аутор: Павле Косић Извор: УНС

Трамп у болници, вирус пристрасности у медијима

Прошла је председничка дебата због које су се усијале друштвене мреже, али твит Доналда Трампа у ком обавештава јавност да су он и прва дама заражени корона вирусом још једном је све медије подигао на ноге. Посебно оне мејнстрим наклоњене његовом противкандидату. Ако је неко очекивао минимум емпатије, остао је разочаран.

Цео дан новинари, политичари, аналитичари, саветници и стручњаци су објашњавали како је Трампов однос према корони заправо једна велика лекција за све Американце. Френк Бруни је у Њујорк тајмсу цео случај назвао „причом о моралу“. Истине ради, тај лист је касније објавио и редакцијски коментар у ком пару у Белој кући жели брз опоравак.

Објављивање текста „Замислите како би било да више никада не морате да мислите о Трампу” недуго након што је амерички председник обзнанио да је заражен короном, разбеснело је само републиканце. Вашингтон пост се није ни извинио, само је променио наслов. Објашњење: сазнање да је Трамп заражен тај наслов је учинило „неукусним“.

То је реалност. Редакција угледног америчког листа сматра да би у другачијим околностима такав наслов био примерен! Објективност и непристрасност више нису врлине. То је за слабиће. Ако критикујеш моју страну, онда си само неинтелигентна особа без става.

Онај ко жели, може уочити сличност са стањем духа у нашој, али и у многим другим земљама. Широм света, новинари преузимају речник својих политичких фаворита. То, наравно, не значи да се треба помирити са оваквом ситуацијом. Управо супротно.

Грађани више не верују медијима. Траже алтернативне изворе информисања. Сада је тренутак када се извештавање које подразумева подједнако уважавање обе стране може наметнути као стандард.

Ништа нас не кошта. Свакако смо изгубили.

* Аутор је студент новинарства на Факултету политичких наука

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси