Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Отворено писмо запослених у "Хлас људу": Рад УО нетранспарентан и под притиском политике и појединаца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

26. 02. 2021.

Отворено писмо запослених у "Хлас људу": Рад УО нетранспарентан и под притиском политике и појединаца

Чланови редакције недељника на словачком језику „Хлас људу“ упутили су писмо Удружењу новинара Србије у коме изражавају незадовољство начином функционисања Управног одбора (даље УО) ове установе чији је председник Милослав Хрћан из Ковачице, као и мешањем у рад истог од стране покрајинског посланика Павела Суровог из Кисача. Писмо преносимо у целости.

Поштовани,

доле потписани запослени Новинско-издавачке установе „Хлас људу“ из Новог Сада изражавају незадовољство начином функционисања Управног одбора (даље УО) ове установе чији је председник Милослав Хрћан из Ковачице, као и мешањем у рад истог од стране покрајинског посланика Павела Суровог из Кисача.

Незадовољство је кулминисало у уторак 23. фебруара 2021. на седници УО, за коју запослени у НИУ „Хлас људу“ сматрају да је одржана нерегуларно. Чланови одбора из редова запослених у НИУ „Хлас људу“  су добили само позив, без додатног материјала, одн. образложења за разрешење директорице НИУ „Хлас људу“ Ане Хуђанове и именованја вршиоца дужности директора НИУ Хлас људу, што су биле и једине тачке седнице. Седница је заказана у кратком року, те је тако битан материјал као што је разрешење, одн. предлог разрешења достављен непосредно на самој седници а не уз позив, како би се предлог за разрешење могао на адекватан начин размотрити а последично и расправљати. На овај начин је председник одбора још једном показао да троје чланова из редова НИУ „Хлас људу“, као и један члан који није запослен у НИУ „Хлас људу“, није равноправно са осталим члановима. Такође, седница је одржана без присуства правника НИУ „Хлас људу“, те се поставља питање ко је у име Управног одбора припремио материјал, одн. текст о разрешењу и именовању новог директора.

На седници је био присутан и члан Националног савета словачке националне мањине и посланик у Покрајинској скупштини Павел Сурови, који је од овог сазива УО био на већини седница, а који за време седнице сугерише председнику УО на који начин да води седницу, коме да да реч, самоиницијативно се укључује у расправу и сл., чиме је повређен један од чланова Пословника о раду НИУ „Хлас људу“, где се наводи да нико не може да говори на седници пре него што затражи и добије реч од председника.  Због свеопштег незадовољства и вишемесечног уплитања г. Суровог у рад установе (које је почело новим сазивом управног одбора, постављањем бившег в.д. одговорног уредника недељника „Хлас људу“ Мирослава Бенке који није имао искуства у уређивању новина, што је довело до значајног пада броја вишегодишњих претплатника недељника „Хлас људу“, као и свеопштег урушавања имена „Хлас људу“ који на овим просторима постоји већ 76 година), на састанку су у име Синдиката НИУ „Хлас људу“ били присутни и запослени ове установе.

Седници је присуствовала и председница Националог савета словачке националне мањине Љибушка Лакатош, као представник оснивача НИУ „Хлас људу“ а коју је председник УО у потпуности игнорисао, јер како је изјавио „нико је није позвао на седницу“.

Запослени НИУ „Хлас људу“ још једном упозоравају председника УО да рад одбора треба да буде у складу са Статутом НИУ „Хлас људу“, транспарентан, да сви чланови одбора морају да имају једнак третман и да њихов рад не сме да буде под притиском политике и појединаца, у овом случају г. Суровог. Ова тврдња се може оправдати вишемесечним уплитањем у рад установе, као и уређивачку политику од стране г. Суровог за време обављања функције одг. уредника М. Бенке, кад је недељник „Хлас људу“ користио за промоцију свог лика и дела, као и симпатизере његове странке.

Поштовани, подсећамо Вас да је први број недељника „Хлас људу“ изашао у ратним временима 19. октобра 1944. Ми желимо да сачувамо 76-годишњу традицију, наш идентитет, коју су успешно развијали и чували наши претходници, који су на ове просторе дошли 1745. године и као лојални грађани Републике Србије желимо да ове вредности пренесемо и на будуће генерације.

Запослени НИУ „Хлас људу“: Ана Францисти, Ана Лешћан, Ана Хорват, Јасмина Пањик, Аннамариа Тамаши, Данушка Беређи-Бановић, Љубица Сикора, Катарина Гажа, Стеван Ленхарт, Мирослав Пап, Елена Шранка, Јан Лачок, Ирена Ломен, Владимир Хуђец, Марија Домоњи, Ана Купец, Марија Обшуст

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси