Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Сведочанство сужене професионалне свести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

17. 06. 2022.

Аутор: Бранко М. Жујовић Извор: УНС

Сведочанство сужене професионалне свести

Аутор саопштења Удружења медија и медијских радника није изнео ниједну чињеницу или информацију којом би демантовао оно што је речено на скупу посвећеном суфинансирању медијских пројеката у Прес центру УНС-а

Саопштење поменутог удружења је важно једино као убедљиво сведочанство сужене професионалне свести у којој је пресудно лично квалификовање неистомишљеника и паушална процена ко је колико „јахао бедевију“ звану пројектно суфинансирање медија. Чак је и поменуто "јахање" изражено изрицањем коначне пресуде, без навођења примера, чињеница или информација.

Нигде ни речи у саопштењу о диригованим саставима медијских комисија које чине чланови ГОНГО организација повезаних са власницима медија који добијају највеће износе на конкурсима.

Нигде ни речи о члановима комисија чије организације и фирме згрћу десетине, па и стотине хиљада евра, на медијским конкурсима.

Нигде ни слова о пројектима реализованим преписивањем садражаја са „Википедије“ и других сајтова и историографских публикација.

Нигде ни запете о трошковима шминкања, костимирања и сценографијама у кратким медијским садржајима који су притом потпуно недоступни јавности.

Нигде ни једне једине тачке о чињеници да медији који су стотнама, па и хиљадама пута кршили Кодекс новинара Србије добијају конкурсна средства широм Србије.

На концу, нигде у јучерашњем саопштењу Удружења медија и медијских радника није поменута обавеза учесника конкурса да приложе медијске садржаје и суштински оправдају своје пројекте, укључујући прилагање конкретних доказа да су из властитих извора обезбедили преостали део средстава.

Предности и мане, чак и очинство пројектног суфинансирања, јесу легитимне теме и о њима треба разговарати, чак и са представницима у стварности непостојећих медијских организација, као што је "one man show" звани Удуржење медија и медијских радника. Али, то нипошто не треба чинити науштрб теме као што је огољена злоупотреба медијских конкурса којом смо се у уторак бавили.

Расправљати о манама система пројектног суфинансирања изван контекста постојећих конкурсних злоупотреба нема смисла, а управо је свођење те расправе на пароле, "нас" и "њих", једини циљ аутора поменутог саопштења.

Немам ништа против да УНС и НУНС са друштвене сцене потисну бољи, млађи, бројнији и у професионалном смислу снажнији. Проблем је што се као алтернатива репрезентативним новинарским и медијским удружењима за сада намећу искључиво гласни и бескрупулозни.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси