Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Саопштење за јавност Радио телевизије Крагујевац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

06. 03. 2023.

Аутор: Радио телевизијa Крагујевац Извор: Радио телевизијa Крагујевац

Саопштење за јавност Радио телевизије Крагујевац

Због низа увреда на рачун свих запослених у Радио телевизији Крагујевац, а које долазе из јавних иступања појединаца из Крагујевца у емисији „Да сам ја неко“, ауторке Радмиле Ђурић, приморани смо да реагујемо и захтевамо од Вас да објавите као одговор наше саопштење за јавност на програмима телевизија које су емитовале ову емисију у складу са Законом о јавном информисању, уз напомену да под плаштом „демократије“ и такозваних „независних медија и слободних новинара“ пролазе неоправдане и непримерене полуинформације и неистине, али и речник увреда који је на нивоу који не приличи ни таблоидима.

Радио Телевизија Крагујевац ушла је у шесту деценију рада. Све време дели судбину грађана и све време информише грађане, својевремено под бомбама и недавно под пандемијом. Информације прослеђујемо до грађана путем традиционалних медија –радија и телевизије, али и модерних –интернет портал, друштвене мреже. Емитујемо 24-овни програм седам дана у недељи, а од укупног програма, у сопственој продукцији радимо чак 85% -информативни, али и образовни, дечји, културни и спортски програм, једини у региону. У овом тренутку, са мање од 30 запослених, у програмској шеми имамо 15 ауторских и специјализованих емисија које се производе на недељном нивоу, а захваљујући новој опреми, од 2018. године директно преносимо све догађаје од значаја за Крагујевчане који промовишу националне вредности и локалне специфичности града и региона, у појединачном трајању од сат до чак пет сати у континуитету, што је у просеку око 80 преноса годишње.

Једина смо медијска кућа која је непрекидно извештавала са свих места током пандемије, а наши новинари једини који су у најтежим моментима у Крагујевцу били у црвеним зонама, на лицу места, јер за телевизију једноставно није довољно да вам са лица места проследе фотографију и податке, а ви из топле и безбедне редакције, уз дигитални маркетинг, направите вест -морало се тамо, у ковид зону. Тада смо добили значајно признање за извештавање током ковид пандемије, а награде су наставиле да стижу у нашу редакцију и након тога -за допринос унапређењу безбедности у саобраћају, подршку удружењима особа са инвалитетом, помоћ волонтерима -од оних који препознају наш рад и ниједно признање, као што видите, нема везе ни са политиком, ни са влашћу, већ са реалним животом грађана. Први смо и једини у Србији, поред Јавног медијског сервиса, који централну информативну емисију сваког радног дана емитују са тумачем на знаковни језик.

О кадру који ради на Радио телевизији Крагујевац можда најбоље говори податак да је у фази реализације уговор са крагујевачким Филолошко-уметничким факултетом да студенти мастер академских студија Српског језика и књижевности обављају стручну праксу у нашој медијској кући. Прошле године смо, у част наше прерано преминуле колегинице, такође добитнице бројних награда и признања, установили и први пут доделили награду за новинарство која носи њено име, а која је намењена младим ученицима и студентима.

Дакле, ниједан наш радијски или телевизијски садржај није нарушавао или вређао нечији углед, или обављање посла. Са друге стране, пар некадашњих новинара Радио телевизије Крагујевац у јавности износи неистине да су били „прогоњени“, а уствари су из наше медијске куће отишли својевољно са исплаћеним отпремнинама и одмах по подизању новца, рачунајући на издашно донаторство, измишљали приче о нашем програму. Добили су новац и узели више него што им припада, уверени да ће се ова медијска кућа угасити након њиховог одласка. Међутим, када им се жеље нису оствариле, почињу са јавним понижавањем колега ипокушавају да девастирају кућу у којој су неки од њих стекли своја прва новинарска знања, а неки радили дуг временски период. Ипак, професионализам запослених и објективно новинарство које негујемо осујетили су све њихове покушаје.

При том се заклињу дасу једини прави новинари и извештачи, а скоро деценију их нико никада није видео ни на једном терену. Већина медија у граду, данас преузима наше вести и то без навођења извора, пошто смо једина медијска кућа која прати све догађаје у граду, а неретко, истине ради, и једина екипа на догађајима у Крагујевцу.

Зато сматрамо да би озбиљни медији, али и сви који реемитују емисију у којој су сви запослени на РТК названи „медијском депонијом“, ако се већ говори о новинарској солидарности, требало да заштите колеге које не користе ни говор мржње, ни речник увреда, док од новинарских и медијских удружења очекујемо да реагују и ове непримерене и увредљиве наводе јавно осуде. На крају, подсећамо да са компанијом Јунајтед Медија, у оквиру које послује СББ, имамо успешну пословну сарадњу. Из наше продукције је у етар „отишло“ шест емисија о компанији СББ. Сигурни смо да се приликом склапања пословних договора једна међународна компанија и Ви детаљно информишете и да никада не бисте за пословног сарадника изабрали „медијску депонију“, зар не?

Уређивачки колегијум Радио телевизије Крагујевац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси