Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо Неџата Бехљулија УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

28. 10. 2013.

Писмо Неџата Бехљулија УНС-у

Главни уредник РТВ Спектри у Бујановцу Неџат Бехљули упутио је УНС-у, НУНС-у, АНЕМ-у, Медија центру и Мисији ОЕБС-а у Србији писмо у коме моли новинаре да помогну у „превазилажењу рана из прошлости“. Писмо пшреносимо у целости.

 

Удружење новинара Србије

Независно удружење новинара Србије

Медија центар

АНЕМ     и

Канцеларија ОЕБС Београд

Поштовани,

Обраћамо вам се као организацијама новинара у нади да ћемо заједно моћи да превазиђемо проблеме који прете да на дужи рок поремете живот у нашој општини.

Као што је јавности познато, полицајац Горан Ђорђевић из села Кршевица у нашој општини страдао је у ноћи 21. октобра ове године, када га је ударио аутомобил швајцарских регистрација.

Полицајац Ђорђевић преминуо је у среду 23. октобра, а полиција је ухапсила сувозача из аутомобила, нашла возило и утврдила идентитет возача, те сада за њим интензивно трага.

Овај трагични догађај десио се на улазу у село Велики Трновац у Бујановачкој општини, а у патроли са страдалим Ђорђевићем била су још четири полицајца - један Србин и три Албанца.

Из свих до сада доступних информација званичних органа Републике Србије и изјава директора полиције Милорада Вељовића произлази да је полицајац Горан Ђорђевић покушао да заустави возило због сумње да возач учествује у криминалном делу, а да је возач одбио да то учини  и да је аутом ударио полицајца и побегао.

Реч је, дакле - бар док се не појаве супротни докази - о нападу на полицајца из криминалних побуда, какви се - нажалост! - дешавају свуда у Србији.

Становници Великог Трновца на седници Месне заједнице осудили су злочин и изразили жаљење због погибије Горана Ђорђевића.

Нажалост, листови и ТВ станице чије су редакције у Београду, текстовима својих дописника са југа Србије овај трагичан догађај сместили су у контекст српско-албанских односа, не устежући се да - без икаквих аргумената! - кривицу за смрт полицајца припишу целом једном селу, и целој једној народности - Великом Трновцу, и Албанцима.

О самом трагичном случају пише се као о убиству које је над Србином починио Албанац, сви становници Великог Трновца проглашавају се нарко-дилерима, а о овом селу се пише као о месту у које српска полиција не сме да уђе(!). Наслови којима се позива "држава да уђе у Трновац" сугерише се да је реч о одметном месту и одметнутим људима, а у неким текстовима провејавају и тонови позива на одмазду.

Са жаљењем и стрепњом примећујемо да се у употребу вратио језик мржње који је коришћен деведестих година прошлог века, па Вас молимо да својим члановима пренесете нашу молбу да се у извештавању о овом случају, и уопште из Бујановца, држе чињеница. Бар ми на Балкану знамо да тенденциозно и хушкачко новинарство никада и никоме није донело добро.

У Бујановачкој општини живе Албанци, Срби, Роми... и људи других националности, а на власти је од 2012. године албанско-српска коалиција.

И општинска власт, и садашња Влада Србије недвосмислено су доказали опредељење да се без одлагања приступи решавању нагомиланих проблема из прошлости. Премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић већ су обавили разговор са свим политичким лидерима Албанаца са југа Србије, и одређени су и термини за посете овом крају неких министара.

Ми у Бујановцу: Албанци, Срби, Роми и остали, живимо онако како можемо и морамо у условима свеопште економске кризе која је у неразвијеној општини као што је наша, још израженија.

Десет година нас дели од међунационалног оружаног сукоба на овим просторима, и један од задатака општинског руководства, политичких странака и свих људи добре воље  је превазилажење рана из прошлости.

Молимо новинаре да нам у томе не одмажу!

У Бујановцу, 27. октобра 2003. године

С поштовањем,

РТВ-Спектри – Бујановац –

Члан НУНСА и АНЕМА

Неџат Бехљули  

Власник и главни и Одговорни Уредник

Коментари (2)

Остави коментар
пон

28.10.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 23:51

statistika

Ma odlakle izvuče baš 1361 žitelja Velikog Trnovca? Nije 1362 ni 1360?

Одговори
пон

28.10.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 18:51

Statistika

Kako gospodin Bheljulji objasnjava cinjenicu da je ya poslednjih deset godina, znaci od 2003. godine do danas u svercu narkoticima ucestvovao 1361 zitelj iz Velikog Trnovca ili njegove najblize okoline. Slazem se da treba prevazici nesporazume i uciniti da se tolerancija i rayumevanje vrate medju ljude koji vekovima zive na ovim prostorima,a kriminalcima se zna gde je mesto

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси