Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Ваљевски новинари: Ускраћени смо за информације о оболелима од ковида-19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

23. 04. 2020.

Ваљевски новинари: Ускраћени смо за информације о оболелима од ковида-19

Новинари локалних редакција и дописници националих медија из Ваљева послали су писмо Удружењу новинара Србије у којем се наводи да не могу свакодневно да дођу до званичних информација о оболелима од ковида-19, да се медији у овом граду фаворизују, као и да не могу да постављају питања у јавном интересу. Писмо преносимо у целости.

Поштовани,

Обраћамо вам се као новинари неколико локалних редакција и дописници националних медија из Ваљева, који годинама извештавају о дешавањима у Ваљеву и Колубарском округу, али и као професионалци који су извештавали у ситуацији ванредног стања 1999. године када су Законом и Уставом постојале ограничене слободе информисања.

Упркос чињеници да је Ваљево један од најугроженијих градова корона вирусом у Србији, град у којем је до сада евидентирано званично 59 оболелих и скоро 1.000 људи у изолацији, упркос томе што се стање сваким даном компликује и погоршава, до сада се у овом граду, по том питању нико није званично огласио. Ми, доле потписани, новинари, захтевамо да сви овдашњи медији и дописници дневно добијају званичне информације о броју оболелих и смештених у изолацију са територије града Ваљева, као и све остале информације које су од значаја за јавност.

Подсећамо вас, најпре, да је у Републици Србији право на информисање и слободу медија загарантовано Уставом где се, између осталог, наводи право на обавештеност које укључује “истинито, потпуно и благовремено обавештавање о питањима која су од јавног значаја”.

Ваљевски медији су од тренутка увођења ванредног стања упутили више писама на различите адресе почев од Министарства здравља, Министарства културе и информисања, до Владе Србије са питањем да ли постоји неко ограничење у извештавању у време ванредног стања.  Такође упућена су и питања о епидемиолошкој ситуацији у граду и стању у овдашњим здравственим установама. Одговори нису стигли.

У Ваљеву, од тренутка увођења ванредног стања, ниво комуникације медија и градске власти, односно Штаба за ванредне ситуације, није на задовољавајућем нивоу. Комуникација се своди на то да Кабинет градоначелника доставља саопштења након седнице Штаба за ванредне ситуације Ваљева, али новинарима није омогућено да поставе питања која су од значаја за функционисање града, а која су истовремено сами грађани Ваљева достављали ваљевским редакцијама.

Захтеви ваљевских новинара да се објаве информације које су неопходне грађанима нису уродили плодом.  Ваљевска власт ћути или одговара на питања само одређених медија блиских власти и градоначелнику. Такође на догађаје се позивају само медији блиски градоначелнику, док се остале редакције не обавештавају и не позивају, него им се достави саопштење о неком догађају попут недавне посете Ваљеву и овдашњим здравственим установама, стручњака из Кине и Русије. Тако да је на делу дискриминација медија, односно достављање информација само појединим редакцијама у Ваљеву, што је супротно Закону о информисању.

Ваљево је постало место бројних дезинформација, од којих су неке директно допринеле ширењу панике, стигматизацији оболелих, расту страха код грађана, а не треба заборавити да су сви наведени продукти основни узрочници ризичног понашања.

Зато захтевамо од власти, односно Штаба за ванредне ситуације, да прекине ћутање и успостави дневну комуникација са медијима без разлике и дискриминације, и да о ситуацији у ваљевском здравству, епидемиолошкој ситуацији у граду, говори струка - здравствени радници, представници здравствених институција у Ваљеву, а да представници локалне самоуправе говоре искључиво о питањима везаним за функционисање града у време ванредног стања без фаворизовања медија, како је то до сада био случај.

Инсистирамо на праву свих грађана Ваљева да буду информисани о свакодневним дешавањима истинито и званично на начин који је предвиђен законом, а загарантован Уставом Републлике Србије.

Писмо је упућено Влади Србије, председнику Србије, Министарству здравља, Штабу за ванредне ситуације Ваљева, Градоначелнику Ваљева, Колубарском управном округу, УНС и НУНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси