Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Утицај коронавируса на здравство: трипут мање операција у Институту за ортопедију „Бањица“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

15. 12. 2020.

Аутор: Ж. Стевановић Извор: УНС

Утицај коронавируса на здравство: трипут мање операција у Институту за ортопедију „Бањица“

У Институту за ортопедију „Бањица“ у овој години је обављено око 9.000 операција мање у односу на прошлу годину одговорио је в.д. директора тог института проф. др Зоран Башчаревић за рубрику „Грађани траже да новинари питају“ Удружења новинара Србије (УНС).

У писаном одговору за УНС, Башчаревић је навео да је у 2019. години у Институту за ортопедију „Бањица“ обављено приближно 13.000 операција, а током 2020. око 4.000. 

„Колико је епидемија утицала на рад - закључите сами“, додао је Башчаревић за рубрику „Грађани траже да новинари питају“. 

Институт на Бањици је током ове године у два наврата претворен у „ковид болницу“ због чега у том периоду и нису могле да се врше операције.    

У Институту за онкологију и радиологију Србије од почетка епидемије коронавируса до октобра месеца обављено је 318 операција мање у односу на исти период прошле године, речено је раније УНС-у.  

„У периоду од марта до октобра 2019. оперисано је 2.283 пацијената, а у истом периоду 2020. године – 1.965 пацијената“, одговорио је УНС-у помоћник директора за здравствену делатност Института за онкологију и радиологију Србије Небојша Милетић.  

Колико је епидемија коронавируса утицала на број операција и колико је операција од марта до данас обављено у односу на исти период прошле године, питања су која је УНС добио, а одговор тражио од Института за онкологију и радиологију Србије, Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и Института за ортопедију „Бањица“.

Одговор из Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ очекујемо. 

За УНС-ову рубрику „Грађани траже да новинари питају“ питања можете послати на имејл: zikica.stevanovic@uns.rs. Одговоре ће УНС објавити на свом сајту www.uns.rs.

_____________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Грађани траже да новинари питају“, који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси