Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Политике и Курира (2015)  |  Таблоиди, изнуде и политика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

09. 11. 2015.

Извор: Политика

Таблоиди, изнуде и политика

Јучерашње обраћање власника „Фармакома” Мирослава Богићевића на ТВ Пинк открило је низ нових детаља који се односе на понашање бивших државних функционера, али и на начин на који функционишу таблоиди у Србији. Шта смо, у ствари, сазнали јуче од Богићевића? За почетак, испоставило се да је у Србији могуће зарадити огроман новац, само под условом да сте власник таблоида који тргује својим утицајем.

Заправо, ако је веровати тврдњама Богићевића, Александар Родић, власник „Курира”, зарадио је милион евра на дневном листу „Политика”, а да је сумњиво и само његово улагање. Родић је просто препродао неки уговор који је имао с немачким ВАЦ-ом и за то узео новац, а потраживао је још пет милиона евра од Богићевића.

Тиме су се испоставиле као тачне оцене оних који су тврдили да таблоид „Курир” није тако финансијски успешан захваљујући тиражу и приходу од реклама, већ превасходно захваљујући уцењивачким капацитетима. Јер, како другачије описати ситуацију у којој се бизнисмен, уз знање државног врха, натера да откупи уговор од препродавца.

Из Богићевићевог јучерашњег обраћања први пут смо добили и потврду ранијих нагађања да је „Курир” још 2011. хтео да купи „Политику”. Тачније, испоставило се да је „Курир” био у игри и пре него што је Богићевићев „Фармаком” преко руске компаније „Ист медија груп” купио 50 одсто „Политике новине и магазини” (ПНМ), компаније која издаје дневни лист „Политика”.

Заправо, о продаји 50 одсто учешћа у ПНМ врло се мало знало, а сваки покушај објашњавања уносио је додатну забуну у целу причу. Продаја је деловала толико компликовано да је премијер Александар Вучић једном приликом рекао да „ни Свети Петар то не би могао да размрси”. А сада, после изјаве Богићевића, све делује доста једноставније.

За почетак, испоставило се да је био у праву бивши посланик Либерално-демократске партије (ЛДП) Зоран Остојић када је крајем 2011. саопштио да предузеће „Курир инфо” намерава да откупи удео немачке компаније ВАЦ у дневним листовима „Политика”, „Вечерње новости” и „Дневник”.

Остојић је саопштио да иза читаве трансакције стоје људи из тадашњег државног врха и да ће куповина акција ВАЦ-а од стране „Курира” довести до потпуне медијске блокаде.

Дан касније, на конференцији за новинаре Остојић је проширио тврдње навођењем конкретних имена људи блиских власти с којима је доведена у везу могућа „Курирова” куповина акција ВАЦ-а у три дневна листа. Тада је рекао да иза тог покушаја директно стоји члан Демократске странке и саветник у Министарству правде Душан Бјелопетровић, а све у циљу да се монополизује утицај на медије и загосподари медијском сценом пре изборне кампање.

Остојић је навео и да су „Курир” и његов власник Александар Родић само параван за утицај групе моћних појединаца из власти који су се удружили у овом подухвату. „Куповину ових дневних новина воде делови извршне власти, концентрисани око неких кругова у ДС-у. Суштина је да они кроз низ прикривених аранжмана желе да откупе уделе немачког ВАЦ-а у компанијама које су издавачи три дневна листа. Оквирни уговор с представником ВАЦ-а 10. новембра 2011. у Диселдорфу су потписали Александар Родић и Душан Бјелопетровић. По том уговору, до 22. децембра 2011. треба да буде реализован и плаћен посао вредан четири милиона евра”, тврдио је тада Остојић.

Остојић је изнео тврдњу да је новац за реализацију овог посла првобитно тражен из средстава које Европска банка за обнову и развој преко Владе Србије даје кроз субвенционисане кредите за помоћ медијима. Међутим, тврди Остојић, та намера је откривена, па је направљен нови план да се као финансијер куповине појави конзорцијум домаћих фирми, опет под посредном контролом владајућих кругова.

О свему томе ЛДП је обавестио Агенцију за борбу против корупције, која је тада обавестила јавност да је предмет „узет у разматрање”. До данас нису познати детаљи њихових провера.

Остојић јуче није желео додатно да разговара на ову тему.

Друга битна чињеница у јучерашњем Богићевићевом исказу јесте улога државног врха Србије, тачније тадашњег председника Србије Бориса Тадића, шефа његовог кабинета Миодрага Ракића и тадашњег заменика председника ДС-а Душана Петровића, који је оперативно руководио тада најмоћнијом странком у земљи.

Богићевић је јуче тврдио да су поменута тројица знала за цео аранжман. Међутим, њихово понашање из периода препродаје „Политике” било је знатно другачије. Може се претпоставити да су, уместо јавног и државног интереса, штитили приватни и партијски интерес.

Заправо, држава се тада понашала као да се ништа не дешава. Када је ВАЦ по праву прече куповине понудио „Политици АД” (која је власник 50 одсто удела у ПНМ) да откупи акције немачког концерна, није стигао никакав одговор. Заправо, држава није одговорила на понуду да откупи других 50 одсто акција. ВАЦ је то ћутање протумачио тако да Србија не жели да откупи тај део, после чега се окренуо другим потенцијалним купцима. Сада се испоставља да држава није желела да откупи удео у „Политици” како би га преузели људи блиски тадашњој владајућој гарнитури. Овде ваља подсетити да се све ово дешавало 2012. године, у време председничких и парламентарних избора, па се намера тадашњег државног врха може веома лако препознати.

Даље, веома је битан део јучерашњег исказа Богићевића који се односи на куповину дуговања „Политике”. Заправо, Богићевић тврди да је „Курир” још тада откупио потраживања „Политике” и да је хтео да им сам Богићевић за то плати пет милиона евра.

„Курир” је, да подсетимо, тек средином октобра ове године саопштио да је откупио права и потраживања „Политике”, после чега је започео језиву кампању против наше компаније, листа и директорке Мире Глишић-Симић.

Зато је питање: зашто је „Курир” тек четири године касније саопштио да је откупио потраживања и да има намеру да постане власник најстаријег листа на Балкану.

Притом, та наводна дуговања „Политике” предмет су судског спора који се води у Немачкој, где наша кућа жестоко оспорава та дуговања.

Оно што је битно, испоставило се и да је Александар Родић човек који је у то време радио за интересе ДС-а. Зато је и данас опет актуелно питање: за кога сада Родић ради и кога то сакрива његова пословна хоботница? И да ли ћемо морати да чекамо четири године да бисмо то сазнали?

Душан Телесковић

--------------------------------------------------------------------

Тадић пориче, тврди да се „није мешао”

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић демантовао је тврдње Мирослава Богићевића, власника „Фармакома”, изнете јуче на ТВ Пинк, да има било какве везе са рекетирањем и изнудом у поступку продаје „Политике”. Он тврди да не само у случају Богићевића, већ и у свим случајевима такве врсте, никада није имао удела.

„Богићевић мe оптужује за учешће у криминалним активностима, уценама и рекетирању, и зато хоћу да изјавим да немам никакве везе са тим поступком. Никада ни од кога нисам узимао новац, никога нисам рекетирао и уцењивао. Такође, никада у животу нисам тражио од Богићевића, нити од било ког привредника у Србији да купи било коју новину конкретно”, истакао је Тадић, на јучерашњој ванредној конференцији за новинаре.

Он уверава да је од српских привредника тражио да инвестирају не само у ауто-индустрију, пољопривреду или нове технологије, него и у медије, јер, како је Тадић рекао, није добро да странци буду власници свих српских компанија.

„Али никада у животу нисам водио разговор ни са једним привредником у Србији да купи било које конкретне новине”, нагласио је Тадић.

Он је признао да је као председник Србије, знао да је у току поступак куповине „Курира” и да је у току поступак приватизације свих осталих компанија, али, уверава да се није мешао у тај процес.

„У међусобне односе српских компанија, било да су питању „Курир”, „Фармаком” или „Вац” нисам се мешао. Али често сам као председник Републике имао ситуацију да покушавам да разрешим проблеме из прошлости у вези са разним приватизацијама поготово за оне у којима су учествовале стране компаније”, нагласио је Тадић.

Када је реч о немачком „Вацу”, Тадић тврди да је о томе је говорио Бодо Хомбах и да је то, како он каже, најчешће било политичко питање о коме је било речи на састанцима највиших представника немачке и српске државе.

„О оптужбама изнетим на мој рачун говорићу у судском поступку, уколико тужилац нађе за сходно да судски процес отвори и подигне оптужницу. Али свакако нећу говорити пред режимским медијима, пред нарученим аналитичарима, пред људима који урушавају правни систем ове земље”, рекао је Тадић.

Борис Тадић је јуче констатовао да се напади на њега догађају само дан после формирања новог о опозиционог савеза ЛДП-а и СДС-а.

„Одмах после тога имамо овакву врсту емисија, оркестрирану кампању приватних медија, Владе Републике Србије, наручених коментатора, такозваних криминолога, аналитичара и свих осталих. Ово је крај правног система и крај правне државе. И уколико се овако буде наставило цену за овакав поступак платиће грађани”, нагласио је Тадић.

Он је због прозивки на свој рачун закључио да је у Србији на делу „урушавање демократије и основних европских вредности” и закључио је да се у Србији не спроводи реформски процес.

„Начин управљања земљом од стране власти је такав да се угрожавају људска права, угрожава кривични процес и успостављање правног поретка у држави”, рекао је Тадић.

Д. Спаловић

--------------------------------------------------------------------

Тадић: Понашајте се пристојно; Вучићевић: Одговорите на питања

Јучерашњу конференцију за новинаре обележио је вербални сукоб лидера СДС-а Бориса Тадића и главног и одговорног уредника листа „Информер” Драгана Вучићевића, који је иницирао бивши председник Србије јер је дозволио да му се постави само три питања. Пре него што је одговорио на питања, Тадић је закључио „да су медији из Србије, у овој сали, када се врши директан напад на опозиционе политичаре”. Тадић је нагласио да то, како је рекао, говори о једној невероватној ситуацији, са становишта демократије и медија у Србији.

Председник СДС-а прво је саслушао први сет питања, али када није дао одговор на питања новинарке ТВ Пинк, бурно је реаговао Драган Вучићевић.

„Ви немате намеру да одговорите на питања. Како вас није срамота. Људе ово интересује и ред је да добију одговор о томе да ли сте тражили од Богићевића да купи ’Политику’”, питао је између осталог, Вучићевић.

Тадић му је два пута рекао: „Молио бих вас да се понашате пристојно”.

Вучићевић је одговорио: „Ја се и понашам пристојно. Шта је то непристојно у питањима моје колегинице”, питао је уредник „Информера”.

Када је ускраћен за одговоре, Вучићевић је оштро реаговао: „Што сте нас звали ако нећете да одговарате на питања? Какав је то начин? Рекли сте три питања, а ми вас питамо и остајемо без одговора”.

После тога Тадић је саслушао питања новинара „Политике” и онда је одговорио на сва питања, али тим одговорима није био задовољан Вучићевић који је питао зашто су дозвољена само три питања.

„Ма долазићу му на сваку конференцију за новинаре и тражићу одговоре на питања о његовој умешаности у куповини „Политике”. Неће се мене тако лако решити”, закључио је Вучићевић по завршетку конференције за новинаре.

--------------------------------------------------------------------

Душан Петровић: ништа није било незаконито

Мирослав Богићевић изјавио је јуче за ТВ Пинк и да је за рекетирање којем је био изложен, осим бившег председника Србије Бориса Тадића и шефа његовог кабинета Миодрага Ракића, знао и Душан Петровић, који је у време поменутих дешавања 2012. године био потпредседник Демократске странке.

Затражили смо од Петровића коментар поводом оптужби Богићевића и он нам је одговор послао у СМС поруци.

„У току претходних неколико година више пута сам изјавио да немам сазнања да је било ко учинио било шта мимо своје слободне воље или на било који начин незаконито у вези с правним пословима у вези с власништвом над ’Политиком’ и ’Новостима’ у време пре формирања владе у лето 2012. године. Колико ми је познато, немачки ВАЦ је имао јасну намеру да своју имовину у Србији прода, а сви који су с њима о томе преговарали, чинили су то својом слободном вољом. Дакле, према мојим сазнањима, како немачка компанија, тако и други учесници у овом процесу, водили су се искључиво својим пословним интересима. Такође, немам сазнање да је свим овим догађајима у времену о којем говорим јавни интерес оштећен на било који начин.”, навео је синоћ у писаној изјави за „Политику” Душан Петровић.

Д. Ивановић

--------------------------------------------------------------------

Крстић: Био сам саветник за медије, а не саветник за продају медија

Саветник за медије бившег председника Бориса Тадића Небојша Крстић каже за „Политику” да није имао сазнања о спорној продаји „Политике”. „Знам да ми многи људи неће веровати, али у то време заиста ништа нисам знао, а ни касније нисам био упућен у послове или договоре о којима се данас говори. Људи које ме данас питају шта знам о приватизацији ’Политике’ или ’Новости’ заборављају да сам ја био саветник за медије а не саветник за продају медија.”

--------------------------------------------------------------------

Стефановић: Предајемо извештај тужилаштву

„Данас ћемо предати извештај тужилаштву које даље треба да поступа. Тврдње Богићевића откривају нови правац рада за полицију, јер ово што се десило не може да се остави нерасветљено. Неко ће за то морати да одговара”, рекао је синоћ на ТВ Пинк Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси