Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација  |  Приватизација РТВ ОК три године у фиоци Министарства привреде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација

08. 11. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Приватизација РТВ ОК три године у фиоци Министарства привреде

Ни три године након што су стекли право на бесплатне уделе, четворо запослених Радио-телевизије Општине Ковачица (РТВ ОК) још увек нису постали власници ове медијске куће.

„И даље функционишемо као јавно предузеће. Ми смо као чардак ни на небу, ни на земљи“, рекао је УНС-у главни и одговорни уредник РТВ ОК Мирослав Хрћан о статусу ове медијске куће, која још увек није добила решење од Министарства привреде да се преносом капитала без накнаде на четири запосленa, приватизује.

Иако је УНС још новембра 2016. године од Министарства привреде добио одговор да је за ову медијску кућу припремљено Решење о преносу капитала без накнаде, овај поступак још увек није окончан.

 „Наш случај је у фиоци Министарства привреде. Наилазимо на зид, не знамо шта се дешава“, рекао је УНС-у Хрћан.

Он наводи да РТВ ОК има „добру сарадњу да Општином“, која је иначе њихов власник, да се ова медијска кућа финансира преко медијских конкурса и јавних набавки, али да је ситуација „напета“.

„Ове године треба да се нешто деси, или да нас продају, или да акције пређу на запослене“, рекао је УНС-у Хрћан.

Он каже да РТВ ОК која емитује програме на српском, словачком, мађарском и румунском језику „одлично функционише са 17 запослених, има квалитетан програм“.

УНС је Министарству привреде поставио питања у вези са приватизацијом РТВ ОК, али су рекли да ће нам одговорити у продуженом року, односно „у року не дужем од 40 дана“.

Подсетимо, Агенција за приватизацију прихватила је документацију за приватизацију ове медијске куће тек након пет подношења.  Због тога што су сумњали да "директорка омета доделу бесплатних акција", радници РТВ ОК 2016. године затражили су помоћ УНС-а, јер их менаџмент није обавештавао о току процеса преноса капитала уз тврдњу „да од акција неће бити ништа“. С друге стране, директорка РТВ Ковачица Олинка Глозик Јонаш тада је рекла УНС-у да је свима у интересу да што пре добију одговор од Министарства. 

Иначе, рок за приватизацију медија је према Закону о јавном и информисању и медијима, истекао крајем октобра 2015. године.

Преносом капитала без накнаде на запослене приватизовано је 15 медија, међу којима су РТВ Врање, ШРИФ Бор, ТВ Смедерево, Радио Бујановац, Радио Суботица, Реч народа.... За ТВ Љиг обустављен је процес приватизације, док РТВ ОК и даље чека решење.

Подсетимо, Радио Ковачица основан је 1971. године. Емитовао је програм на словачком и српском до 1979. године, када почиње да га емитује на још два, мађарском и румунском језику. У оквиру радија крајем 2001. године основана је телевизија.

 

Текст је настао у оквиру пројекта „Вишејезични медији три године после приватизације“ који је суфинансирао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси