Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинари РТВ Словенија у једнодневном штрајку: ‘Желимо неовисни сервис и новинарску аутономију‘
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

23. 05. 2022.

Аутор: Хина Извор: jutarnji.hr

Новинари РТВ Словенија у једнодневном штрајку: ‘Желимо неовисни сервис и новинарску аутономију‘

Уз скраћене информативне емисије новинари ће објавити и штрајкашки проглас са својим захтјевима

Новинари РТВ Словенија у понедјељак су започели једнодневни, раније најављени штрајк упозорења против водства своје куће, а за "неовисни РТВ сервис".

Штрајк је подржало и словенско новинарство друштво.

Уз скраћене информативне емисије новинари ће објавити и штрајкашки проглас са својим захтјевима, гдје наводе да дјелују у "несношљивој ситуацији", у увјетима када због "штетних потеза" актуалног водства углед јавне телевизије пада.

И на интернетским страницама РТВ Словеније објавили су неколико чланака s hashtagom #zajavnirtv у којему пишу о разлозима штрајка.

"Ово није штрајк против владе или јавности него против водства РТВ-а, штрајк за неовисни РТВ сервис", наводе новинари Словенске радиотелевизије.

Истакнули су да захтијевају новинарску аутономију и социјални дијалог, те повећање најнижих плаћа.

Указују такођер и на укидање или промјене формата неких гледаних емисија на Словенској телевизији, што приписују утјецају управе, програмског вијећа и водећих уредника који су добили већи утјецај у вријеме одлазеће владе Јанеза Јанше која је новинаре на националној телевизији често нападала због наводне политичке необјективности и пристраности у извјештавању.

Уколико до споразума о њиховим штрајкашким захтјевима с водством радиотелевизијске куће не дође до краја мјесеца, новинари траже одлазак садашњег генералног директора Andreja Graha Whatmougha и предсједника програмског вијећа Петра Грегорчича.

Будући словенски премијер Роберт Голоб казао је и тијеком предизборне кампање више пута да ће циљ нове владе бити "деполитизација" на јавној телевизији, укључујући и кадровске промјене на врху.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси