Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  СЈ: Премијер Албаније забранио новинару да присуствује конференцијама за штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

05. 07. 2022.

Аутор: Н1 Извор: Н1

СЈ: Премијер Албаније забранио новинару да присуствује конференцијама за штампу

Прошлог петка, 1. јула, током конференције за новинаре, премијер Албаније Еди Рама рекао је Клевину Муки, новинару A2 CNN TV станице (филијала CNN-a у Албанији) да му наредна три месеца неће бити дозвољено да присуствује његовим конференцијама за штампу и да мора бити послат на „преваспитавање” за оно што Рама сматра неетичким понашањем новинара, саопштила је мрежа Safe Journalists (SJ) која је оштро осудила Рамино понашање

Новинар Клевин Мука питао је министарку Олту Џаку о њеном сукобу интереса као министарке због чињенице да је њен супруг стратешки инвеститор владе Албаније у сектору туризма. Рама није дозволио министарки да одговори, већ је новинара јавно означио као недобродошлог на будућим конференцијама, наводи SJ.

Представница Safe Journalists мреже у Албанији Блерјана Бино објаснила је да је ово други пут да Рама то чини новинарима на конференцијама за штампу када му се не свиђа питање.

„Премијер је ускратио новинару право да добије адекватан одговор на веома добро питање од јавног интереса. Клевиново питање, ако би се на њега одговорило, омогућило би министарки Џачки и премијеру да сагледају питање сукоба интереса и пружило би јавности већу транспарентност. Уместо тога, премијер је још једном изабрао бахатост и затварање врата новинарима, посебно критичким“, рекла је о овом случају Блерјана Бино.

Она је такође била забринута због недостатка новинарске солидарности током конференције.

„Међутим, сада се медијска заједница, независне организације и ОЦД окупљају иза Клевина у настојању да подрже критичко и независно квалитетно новинарство. Дефинитивно нам треба више солидарности међу новинарима у Албанији и шири савези за слободу медија“, закључила је Бино.

SafeJournalists мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, оштро осуђује понашање премијера Албаније.

Политичари би требало да престану да оптужују новинаре за „неетичко понашање“ када им се не допадају питања која постављају новинари. Подсећамо их да су дужни да одговоре на сва питања од јавног интереса, а не да ускраћују одговоре. Јавна функција мора да трпи већи степен критичког мишљења које се односи на резултате у вези са обављањем функције, наведено је у саопштењу.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана, истичу из SF.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси