Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД тражи оштру реакцију хрватских институција због напада на Мају Север
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

03. 08. 2022.

Извор: ХНД

ХНД тражи оштру реакцију хрватских институција због напада на Мају Север

Хрватско новинарско друштво (ХНД) поздравља привођење особа повезаних с нападом на колегицу Мају Север, новинарку ХРТ-а и предсједницу СНХ-а и ЕФЈ. Хрватско новинарско друштво осуђује овај напад, пружа пуну подршку колегици Север те тражи оштру реакцију хрватских институција.

Исто тако треба напоменути како су јучер из полиције поручили како није било елемената за поступања, али очито су се предомислили након што је прича одјекнула у јавности.

Напад на колегицу догодио се за вријеме обављања новинарског посла, што закон третира као казнено дјело присиле према особи која обавља посао од јавног интереса или је у јавној служби. Север је нападнута на отоку Тијату, гдје је фотографирала узурпацију обале и поморског добра.

Прецизније, Север је јучер у друштву суткиње Сандре Артуковић, кренула провјерити ради ли ресторан „Спирито“ на отоку Тијату након што га је затворио државни инспекторат јер нема минималне техничке увјете. Тада их је, по ријечима свједока, напао власник ресторана који је дошао до брода у којем се новинарка налазила те јој узео мобител и бацио га.„Човјек је викао и био је неугодан. Ушао је у наш брод и узео нам је мобител. Наредио ми је да обришем слике“, изјавила је новинарима колегица Север након напада.

ХНД тражи недвосмислену и оштру реакцију хрватских институција с обзиром на то да је наша колегица физички и вербално нападнута само зато што је покушала извијестили о насиљу које се проводи над природом и кршењу закона РХ. Колегица Север уједно је предсједница Синдиката новинара Хрватске и прва жена на челу ЕФЈ, стога тражимо од Владе РХ, у чије је име ресорна министрица Нина Обуљен Коржинек честитала Север на избору за предсједницу ЕФЈ-а, јасну и недвосмислену осуду напада. Шутња институција показала се као погонско гориво за разне пријеступнике који нападају вербално и физичке наше колегице и колеге, због и за вријеме обављања новинарског посла.

За Извршни одбор ХНД-а

Хрвоје Зовко, предсједник ХНД-а

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси